Червената лампичка светна

Борба
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 25/07/2016 12:15
Червената лампичка светна

Нещо се случва в един от най-българските спортове. Българската борба май вече не е това, което беше.

 

Спортът, в който сме свикнали да печелим титли и куп отличия от всяко първенство, спортът, който винаги е носил на страната ни поводи за радост, от години май върви надолу. От доста време вече нашите национали не са страшилище в световен мащаб, не са състезателите, с които останалите да се съобразяват. Но доскоро поне при подрастващите бяхме сила. Такава, каквато при мъжете и жените не успявахме да бъдем.

 

Камбаната за тревога обаче вече удари. Европейското първенство за кадети и кадетки в Стокхолм приключи вчера, а равносметката за България е един единствен медал - бронз на Теодор Доможинов в класическия стил в последния ден на шампионата. В една от последните категории. Едно отличие на 28 наши представители. И при положение, че борците бяха изправени пред угрозата да запишат най-големия си крах и да останат абсолютно капо от турнира.

 

Но не медалите са най-голямата индикация, че нещата не вървят на добре. Представянето на нашите просто бе неубедително. Фактите са такива - националите ни така и не стигнаха до истински спор за медал. Борците и боркините ни записваха по една, много рядко 2 победи в началото на всяка категория и след това разчитаха на късмета и подготовката на съперниците си, които да стигнат до финала и да ги изтеглят евентуално до репешажите за бронза. Там обаче нашите момчета и момичета не издържаха в решаващите моменти, тогава когато стигаха до истинския спор за отличията и оставаха на 5-о място.

 

Наистина хубавото в борбата е, че всеки може да получи своя втори шанс и да се изкачи в класирането, въпреки че е загубил още в квалификацията, но пък е паднал от финалиста. Българските борци обаче не би трябвало да чакат само на това. Нито Дан Колов, нито Боян Радев, нито Александър Томов, нито Валентин Йорданов някога са разчитали на своите съперници, за да изковат историята на този спорт у нас. Затова и трябва сериозно тези хора, ръководителите и деятелите на борбата, да се замислят сериозно и да разчетат правилно знаците, които им дават състезателите, а може би и треньорите.

 

Най-страшното е, че нещата вече не вървят още отдолу, от най-малките. През 2014 г., например, на европейското първенство за кадети в Самоков националите донесоха 7 медала на България и дори титла, спечелена от Кирил Милов. Тогава те отчетоха подобрение от предишния шампионат - този от 2013 г., когато борците ни се върнаха с 5 отличия. Миналата година положението също не беше зле - 6 медала (1 сребро и 5 бронза), за да се стигне до злополучния турнир в Стокхолм - 1 медал, и то бронз.

 

Може би не всичко е толкова черно. Може би силите тази година са хвърлени в квалификациите и участието на българските борци на олимпиадата в Рио де Жанейро. Дано това е така и само поради тази причина отбелязахме най-слабото участие на кадети на европейско първенство. И то в спорт, който у нас е даван за пример като структура, брой състезатели, квалификация на треньори и свършена работа.

 

Последното първенство обаче въобще не показва това. Напротив, ако съдим по него, нещо сериозно се е прекършило в българската борба. И началото на пирамидата, нейната основа, започва да се руши. Тези, които след време трябва да диктуват „модата” в голямата борба и да пеят химна от най-високото стъпало на стълбичката, май вече ги няма.

 

Дано час по-скоро всичко това бъде спряно. Ръководителите на борбата не са вчерашни. Те са хора с опит, а всички се надяваме и с идеи. Идеи, които да насочат хода на системата в правилната посока, да върнат момчетата и момичетата на победното начало и да ги направят отново световно страшилище.

 

Дано това е затишие пред буря. Тишина, след която нашите представители в Рио ще изригнат и ще пометат всички по пътя си, показвайки българския дух, сила и воля за победи, изправяйки се от пепелта.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»