Николай Вакареев: Антъни съчетава всичко в представата за плувеца

Плуване
Добави в Svejo
    Василен Димитров 07/01/2018 10:40
Николай Вакареев: Антъни съчетава всичко в представата за плувеца

Антъни Иванов живее при реалностите  за всички българи, тренира в условията, с които разполагат останалите плувци у нас. И въпреки това е много различен. Двукратният Най-добър млад спортист в анкетата на Viasport.bg плува със самочувствие рамо до рамо със световните асове и институции в плуването, още ненавършил пълнолетие. Как го постига и на какво се дължи неговата увереност да си поставя високи цели и да ги постига? Отговорите дава неговият треньор Николай Вакареев, който учудващо бе класиран едва пети в класацията на Viasport.bg.

Закваската за големите битки

Антъни го познавам от много малък, имайки предвид че сме се засичали по състезания, 3-4 години подред идваше от много малък на лагери по 3 месеца на нашия басейн. Имам поглед върху състезанията, на които сме били заедно. Казано в прав текст, Антъни е изумително талантлив.

 

Притежава изключителни качества. Той е всичко, което може би един плувец трябва да притежава - гъвкав е, мек и много функционален. Изключителната му техника, която пригодена към неговия си ръст и индивидуален ритъм, са още едно основанието да плува много добре.


Изброените качества започнаха да се реализират още от ранна възраст. Неизменен шампион е от дете. Не е имал загуби.

От „Весел делфин“ насам е поставял национални рекорди във всички възрасти. Това му дава изключително самочувствие и увереност, че е най-добрият. Може да постига най-доброто, което е за България. Баща му Антон беше плувец, но не на неговото ниво.

 

Имайки мечтата да се реализира чрез сина си, го водеше на силни турнири в чужбина  - в Германия, Австрия, Хърватия… И там винаги съумяваше да се мотивира. Да отиде, да побеждава. Плувал е с изключително самочувствие.

Познава собствените си възможности

По време на състезания винаги ми е правило впечатление колко е уверен в собствените си възможности. В това, в което е вярвал. Заявява ми, че ще направи даден рекорд, после следва поправка. Поставяше си конкретна цел за всяко състезание и я постигаше.

Даже е имало случаи, в които не съм вярвал в обещаното от Антъни, а  впоследствие съм се изумявал от изпълненото. Това говори, че познава себе си изключително добре и че е наясно напълно с възможностите си.

 

 

Без страх от натоварване

Откакто в продължение на година и половина работим в тандем, Антъни нито веднъж не се уплаши и не каза, че не може да направи нещо, което съм му дал като задание в определените зони, в определените интензивности. Винаги е знаел, и се убеди, че това което прави му носи развитие. Не беше работил в силов аспект. Говорим за ОФП (обща физическа подготовка) на суша.

Ние тежести, щанги не използваме, наблягаме на ластици, биокинетик и изобщо на специфични уреди за плуването. Наблягаме на кифута - така наречената кръгова тренировка, в която се използват леки тежести и собственото тегло на плувеца.

Акцентира се на коремни преси, лицевите опори, кофичките, подскоците. Направо се изумих, че в началото не можеше да направи и две набирания. Сега достига до 18. Е, все още има какво да се желае.

Резервите

 

Беше изключително слаб в краката. Оттам дойдоха проблемите с подводните на световното първенство в Будапеща. Наблягайки върху ОФП-то, Антъни получи по-добра кондиция, по-добре понасяше самите плувни тренировки.

 

Това повлия и на самите серии. На силовите, на бързите. Там е големият му резерв. Да работи за обща сила. За силова издръжливост. За максимална сила. Тази взривна сила, която му липсва на долните крайници. Губи от старта, по-муден и по-бавен е.


За сметка на това той има качествата на плувец, който не е спринтьор, а по-издръжлив. Много е функционален.

 

Бих го пуснал с тренировъчен ефект на по-дълга дистанция, дори 1500 м св. стил, и няма да има проблеми.

 

 

Тренировки с асовете в атлетиката

 

В тренировките на сухо Антъни работи за раменния пояс, за максимална сила на сухо. За долни крайници. Работата за долни крайници се извършва в залата за ОФП, не в басейна. Реално в старта и отблъскването от стената няма никаква плувна дейност.

Стремим се да повишим максималната взривна сила на краката. Иначе във водата ползваме ластици, които се дърпат. Наблягаме и на упражнения за оттласкване и съпротивление. Правим го с обръщане на дъската в напречна позиция. Използване малки гирички за трамбоване, но то се извършва не с брустови, а с делфинови ритания.

На Белмекен се засичаме с треньор на Тихомир Иванов - Георги Гетов. Ще се консултирам с него за упражнения, ако се засечем на лагери, може да го ползваме. Защото от неговата методика за Антъни може да се вземе скоковата част. С Тихомир работи за скок на височина, но в подготвителната част и самото отлепване от земята (в нашия случай стената и стартовото блокче) говорим за идентично движение с хоризонталния скок. Във Велико Търново, където Гетов и състезателите му често ходят на лагери (тъй като има стадион със скочище и зала).

 Спарингите с Айдарски го правят по-функционален

Тренирането с равностойни партньори е голям проблем за Антъни. Сега, когато заниманието е по-дълго, изключително добре му се отразява съвместната работата с Венцислав Айдарски. Той гони Венци, Венци се дразни и плува по-силно. Венци плуваше 5-6 години сам и му беше скучно.

Когато Антъни дойде във Вихрен (Сандански), тренировката стана по-поносима, по-полезна и ползотворна. Отключи се и конкурентният елемент. В самата тренировка двамата много често се провокират един друг, а така и останалите в отбора - по-младите ги следват, надъхвайки се от примера на батковците.

Включват се и други младоци, най-вече от Бургас и разбира се Йордан Янчев, който е възпитаник на Божидар Граматиков от ПК Сандански.


Та младоците плуват кроул, Антъни бътерфлай. Използвам ги като спаринг партньори. Все пак той плува 200 м бътерфлай за 1:55 мин., а токова постижение е по силите в свободния стил само на Венци и Петър Божилов.

 

Боли ме, че маратонското плуване остава неглижирано. Трябва да му се обърне внимание, както от страна на федерацията и клубовете, така и от медиите. В Рио де Жанейро Венци стана 15-и, което не е никак малко, най-доброто класиране от плувните ни олимпийци, сега стана 14-и на световното, провело се на езерото Балатон. И това някак си мина тихомълком.


С 1:54,00 мин. към медал от европейско

 

За 2018 г. голямата целта е медал от европейското първенство на голям басейн в Глазгоу. Целта е напълно постижима, ако бъде изплувано зададеното време. Планираме резултат около 1:54,00- 1:54,55 мин. Фаворити са дамата унгарци, които и да са те и датчанинът Виктор Бромер. Но той от 4-5 години си плува на едно и също ниво. Оттам нататък нивото е за време от около 1:55 мин. При всички положения Антъни ще направи стопроцентов финал.

 


Антъни като мотиватор на треньора

 

Тази надъханост и постижения се отразяват и на моята мотивация като треньор. Цялата тази работа постигнахме е огромна отговорност.

Започваш да мислиш за провала. Как да се усъвършенстваш. Започваш да четеш, да търсиш резерви в познанието. Да експериментираш. При всяко излизане зад граница коментирам и обсъждам с колеги даден материали, публикации и изследвания.

Правя го основно с руснаци, украинци  Интересувам се много по общата част – обща физическа подготовка. Чета под лупа публикациите и изследванията на руския професор Виктор Сeлуянов. Това са предимно лекции по обща физиология, биохимия.


Къде изоставаме?

Много сме зле и по въпроса с хранене, с изготвянето на менюто. С информираността към поносимостта към определени храни и добавки. Мислим да потърсим специалист в тази област. Имаме какво да желаем по отношение на възстановяването. Добавките са от времето на Румен Парашкевов-Пършинга, Бог да го прости. Да ги актуализираме. Сауни, масажи, те са също ключов елемент в подготовката на елитния плувец.

 

На световното първенство за младежи в Индианаполис например, един приятел на Светльо Бобев - бивш плувец и треньор в Хърватия, помогна за масажите. Това е проблем по принцип. Трябва да се обърне внимание на масажи и възстановяване по време на големи първенства.

Жалко е, че като Научно-приложна лаборатория нищо не сме правили. Просто не разполагаме с база, условия и кадри в тази посока. Надявам се за да започнем да правим изследвания.

В Сандански не можем да се  оборудваме. Замерванията, изследвания и тестове като цяло ще ни докарат до по-високо ниво. Защото подходът ни е абсолютно аматьорски в тази си част.


На снимката най-го: Николай Вакареев награждава Антъни по време на Балканиадата за младежи в София

Снимки: Ивелин Солаков, Тони Тончев и личен архив


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»