Левски упорито търси румънския успех на Лудогорец и ЦСКА | Пета титла за Димитър Кузманов | Дневникът на един български футболист | Лятото на мъжкия национален отбор в снимки | Кметът на Монтана: Останах единствен, който си създава трудности да издържа три отбора! | Петричев притеснен, няма места за желаещите да гледат Лудогорец на Анфийлд | Лавиени ще се състезава с мотор | Франция е шампион на Европа за кадети | Четирима левскари подсилват Монтана | Здравословните храни, които могат да бъдат и опасни | Пета позиция за Балканите в Мача на гигантите | Георги Вълчев: Има сериозна криза на доверието към съдийството; поставяме начало на безкраен процес | Световното започна! (ВИДЕО)

Бунтът на тийнейджърите

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 06/02/2012 14:59
Бунтът на тийнейджърите

Все по-често ставаме свидетели на детската агресия. Факт, който не е случаен. Това, че се отприщи езикът на омразата, не е изненадващо. Светът е достатъчно сложен, за да може един юноша да разбере всичките му нюанси. Децата търсят лесни отговори и когато имаме безотговорни възрастни, които им ги дават, тогава младият човек може да бъде подведен. Разбира се, това не се отнася за всички. Като психолог аз и мои колеги сме разговаряли със стотици деца на различна възраст и от различен произход - ромски, български, от смесени бракове. Ако възрастните можеха да ги чуят как разсъждават, нещата щяха да стоят по друг начин. За по-малките ученици е много по-лесно да приемат различията и да имат приятели от други етноси или религии. Нито едно дете не каза, че това ги разделя или противопоставя. Но е жалко, че възрастните невинаги чуват какво им казват децата.


Логично е бунтът на тийнейджърите да е свързан с идеята „кой съм аз, кои са моите приятели”. Причината е, че приятелската среда става по-важна за социализацията им от тази на семейството. Така се формира това, което наричаме „юношеска субкултура”. И понякога тези така формирани групи могат да бъдат футболните агитки или групи във „Фейсбук“.


Другият проблем е, че заради тоталния срив на образователната система през последните години, училището буквално бълва юноши, които са функционално неграмотни. Като според последни данни от доклада на Европейската комисия такива са 41% от учениците. Но вероятно те са много повече. И тук не става въпрос за хора, които не могат да четат и пишат. По-скоро те не могат да разбират сложните взаимоотношения в обществото и трудно правят изводи на базата на фактите, които ги заобикалят. А и няма кой да им помогне да го направят. Ето защо са склонни да дават прибързани и неточни заключения, базирайки се на собствения си ограничен опит.


Ние си отгледахме едно поколение, което аз наричам паралелно. То израсна през последните 20 години не с нас, а покрай нас. Объркани от кризите, от прехода, от борбата за собствено оцеляване, забравихме за тези деца и те сякаш пораснаха, без да им дадем необходимия житейски опит. Те не винаги различават доброто от злото и манипулатора от доброжелателя. Затова са склонни да приемат и най-лесните обяснения от нечистоплътни хора. Има сериозни научни изследвания, които показват, че дискриминационните нагласи и стереотипи се появяват тогава, когато човек е неуверен, несигурен и му липсва вярна и точна самооценка.

 

Когато това се случи с един човек или с едно общество, то много лесно може да тръгне по това, което наричаме „стълба на дискриминацията”.  Защото трябва да намериш отдушник за собствената си безпомощност и това най-често е различният, когото не познаваш, или този, който е по-слаб от теб. Така получаваш една временна и изкривена личностна стабилност.

 

----------------------

Автор: Иван Игов, психолог, координатор на проекта „Училище без насилие”.
Заб. Материалът е публикуван във в. „Монитор”

Още по темата

Доц. Пенчо Гешев: Трябва да има повече турнири като "Месембрия 2014"

Доц. Пенчо Гешев: Трябва да има повече турнири като "Месембрия 2014" 29.08.2014 | 17:20

На градския стадион в Несебър днес бе даден старта на дебютното издание на турнира по футбол за деца "Месембрия 2014 - За Купа Несебър".

още по темата»

Блогът на Виктория Хинковска: Очаквам следващите си срещи с медалистките във ветроходството!

Блогът на Виктория Хинковска: Очаквам следващите си срещи с медалистките във ветроходството! 25.08.2014 | 15:15

Здравейте отново! Моето състезание в Нанджинг приключи – завърших 20-а в крайното класиране. Това беше едно дълго състезание, което организаторите удължиха с 2 дни.

още по темата»

Лавиени ще се състезава с мотор

Лавиени ще се състезава с мотор 31-08-2014 11:42
Екстремните изживявания приоритет за Рено след сезона
още по темата»

Лятото на мъжкия национален отбор в снимки

Лятото на мъжкия национален отбор в снимки 31-08-2014 12:10
Галерии от срещите на отбора ни в евроквалификациите
още по темата»

Левски упорито търси румънския успех на Лудогорец и ЦСКА

Левски упорито търси румънския успех на Лудогорец и ЦСКА 31-08-2014 12:44
Александру Йоница в полезрението на Гонзо
още по темата»

Пета титла за Димитър Кузманов

Пета титла за Димитър Кузманов 31-08-2014 12:22
Пловдивчанинът спечели трофей от турския курорт Анталия
още по темата»

Кметът на Монтана: Останах единствен, който си създава трудности да издържа три отбора!

Кметът на Монтана: Останах единствен, който си създава трудности да издържа три отбора! 31-08-2014 12:01
Волейболната и баскетболната зали, както и стадионът са ремонтирани, доволен е градоначалникът nbsp;
още по темата»