Червен герой осъди ЦСКА | Храните срещу хранителните добавки | Аржентина оцеля срещу Филипините след надстрелване | Агаси за истинската любов: Всеки ден се уча от Щефи | Чилиец на проби в Левски | Топ 5 изпълнения от втория ден на Световното в Испания (видео) | Пламен Константинов: Победата ни даде една увереност | И Левски с румънец | Ефтимова бяга на турнира в Роверето | Лъвовете безпощадни на старта срещу Мексико | Без отбор от Израел в ЕВРОХОЛД Балканска лига | Владо Николов: Вярвам, че Пламен Константинов заложи на най-добрата селекция в момента | Министър и заместници дадоха начало на учебната година за спортистите - СНИМКИ

Бунтът на тийнейджърите

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 06/02/2012 14:59
Бунтът на тийнейджърите

Все по-често ставаме свидетели на детската агресия. Факт, който не е случаен. Това, че се отприщи езикът на омразата, не е изненадващо. Светът е достатъчно сложен, за да може един юноша да разбере всичките му нюанси. Децата търсят лесни отговори и когато имаме безотговорни възрастни, които им ги дават, тогава младият човек може да бъде подведен. Разбира се, това не се отнася за всички. Като психолог аз и мои колеги сме разговаряли със стотици деца на различна възраст и от различен произход - ромски, български, от смесени бракове. Ако възрастните можеха да ги чуят как разсъждават, нещата щяха да стоят по друг начин. За по-малките ученици е много по-лесно да приемат различията и да имат приятели от други етноси или религии. Нито едно дете не каза, че това ги разделя или противопоставя. Но е жалко, че възрастните невинаги чуват какво им казват децата.


Логично е бунтът на тийнейджърите да е свързан с идеята „кой съм аз, кои са моите приятели”. Причината е, че приятелската среда става по-важна за социализацията им от тази на семейството. Така се формира това, което наричаме „юношеска субкултура”. И понякога тези така формирани групи могат да бъдат футболните агитки или групи във „Фейсбук“.


Другият проблем е, че заради тоталния срив на образователната система през последните години, училището буквално бълва юноши, които са функционално неграмотни. Като според последни данни от доклада на Европейската комисия такива са 41% от учениците. Но вероятно те са много повече. И тук не става въпрос за хора, които не могат да четат и пишат. По-скоро те не могат да разбират сложните взаимоотношения в обществото и трудно правят изводи на базата на фактите, които ги заобикалят. А и няма кой да им помогне да го направят. Ето защо са склонни да дават прибързани и неточни заключения, базирайки се на собствения си ограничен опит.


Ние си отгледахме едно поколение, което аз наричам паралелно. То израсна през последните 20 години не с нас, а покрай нас. Объркани от кризите, от прехода, от борбата за собствено оцеляване, забравихме за тези деца и те сякаш пораснаха, без да им дадем необходимия житейски опит. Те не винаги различават доброто от злото и манипулатора от доброжелателя. Затова са склонни да приемат и най-лесните обяснения от нечистоплътни хора. Има сериозни научни изследвания, които показват, че дискриминационните нагласи и стереотипи се появяват тогава, когато човек е неуверен, несигурен и му липсва вярна и точна самооценка.

 

Когато това се случи с един човек или с едно общество, то много лесно може да тръгне по това, което наричаме „стълба на дискриминацията”.  Защото трябва да намериш отдушник за собствената си безпомощност и това най-често е различният, когото не познаваш, или този, който е по-слаб от теб. Така получаваш една временна и изкривена личностна стабилност.

 

----------------------

Автор: Иван Игов, психолог, координатор на проекта „Училище без насилие”.
Заб. Материалът е публикуван във в. „Монитор”

Още по темата

Доц. Пенчо Гешев: Трябва да има повече турнири като "Месембрия 2014"

Доц. Пенчо Гешев: Трябва да има повече турнири като "Месембрия 2014" 29.08.2014 | 17:20

На градския стадион в Несебър днес бе даден старта на дебютното издание на турнира по футбол за деца "Месембрия 2014 - За Купа Несебър".

още по темата»

Блогът на Виктория Хинковска: Очаквам следващите си срещи с медалистките във ветроходството!

Блогът на Виктория Хинковска: Очаквам следващите си срещи с медалистките във ветроходството! 25.08.2014 | 15:15

Здравейте отново! Моето състезание в Нанджинг приключи – завърших 20-а в крайното класиране. Това беше едно дълго състезание, което организаторите удължиха с 2 дни.

още по темата»

Храните срещу хранителните добавки

Храните срещу хранителните добавки 01-09-2014 20:40
Безспорно хранителните добавки са по-лесни за употреба
още по темата»

Аржентина оцеля срещу Филипините след надстрелване

Аржентина оцеля срещу Филипините след надстрелване 01-09-2014 20:40
Сърбия удари Иран, а Франция прегази Египет в група А
още по темата»

Червен герой осъди ЦСКА

Червен герой осъди ЦСКА 01-09-2014 20:44
На червените би трябвало да им излизат сметките - губят 35 000, но спечелиха 350 000 евро
още по темата»

Агаси за истинската любов: Всеки ден се уча от Щефи

Агаси за истинската любов: Всеки ден се уча от Щефи 01-09-2014 20:38
Радвам се, че сме толкова различни, признава американецът
още по темата»

Пламен Константинов: Победата ни даде една увереност

Пламен Константинов: Победата ни даде една увереност 01-09-2014 19:56
Успехът днес бе задължителен, коментира селекционерът на националите
още по темата»