Димитър Димитров: Повлия, че имаме много контузени | Нефтяник на Георги Братоев с първа победа в елита на Русия | Къде и какво можете да гледате по телевизиите днес | BGvolleyball.com ще проследи на живо Звездец - Раковски 1964 днес | Тити: Направихме много грешки, но не се отказахме | Галчев: Всичко зависи само от нас | Ани Рудева празнува рожден ден днес | И Сърмов убеден, че Левски играл добре | Шампионите си тръгнаха с 3 точки от гостуването на в Сургут | Мъри на крачка от титла и Лондон | Пълни резултати от националния шампионат по крос кънтри | Йоло Николов и Митко Ценов защитиха титли в кроса | Дънекова не успя да стартира, Яна Георгиева – шампионка

Бунтът на тийнейджърите

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 06/02/2012 14:59
Бунтът на тийнейджърите

Все по-често ставаме свидетели на детската агресия. Факт, който не е случаен. Това, че се отприщи езикът на омразата, не е изненадващо. Светът е достатъчно сложен, за да може един юноша да разбере всичките му нюанси. Децата търсят лесни отговори и когато имаме безотговорни възрастни, които им ги дават, тогава младият човек може да бъде подведен. Разбира се, това не се отнася за всички. Като психолог аз и мои колеги сме разговаряли със стотици деца на различна възраст и от различен произход - ромски, български, от смесени бракове. Ако възрастните можеха да ги чуят как разсъждават, нещата щяха да стоят по друг начин. За по-малките ученици е много по-лесно да приемат различията и да имат приятели от други етноси или религии. Нито едно дете не каза, че това ги разделя или противопоставя. Но е жалко, че възрастните невинаги чуват какво им казват децата.


Логично е бунтът на тийнейджърите да е свързан с идеята „кой съм аз, кои са моите приятели”. Причината е, че приятелската среда става по-важна за социализацията им от тази на семейството. Така се формира това, което наричаме „юношеска субкултура”. И понякога тези така формирани групи могат да бъдат футболните агитки или групи във „Фейсбук“.


Другият проблем е, че заради тоталния срив на образователната система през последните години, училището буквално бълва юноши, които са функционално неграмотни. Като според последни данни от доклада на Европейската комисия такива са 41% от учениците. Но вероятно те са много повече. И тук не става въпрос за хора, които не могат да четат и пишат. По-скоро те не могат да разбират сложните взаимоотношения в обществото и трудно правят изводи на базата на фактите, които ги заобикалят. А и няма кой да им помогне да го направят. Ето защо са склонни да дават прибързани и неточни заключения, базирайки се на собствения си ограничен опит.


Ние си отгледахме едно поколение, което аз наричам паралелно. То израсна през последните 20 години не с нас, а покрай нас. Объркани от кризите, от прехода, от борбата за собствено оцеляване, забравихме за тези деца и те сякаш пораснаха, без да им дадем необходимия житейски опит. Те не винаги различават доброто от злото и манипулатора от доброжелателя. Затова са склонни да приемат и най-лесните обяснения от нечистоплътни хора. Има сериозни научни изследвания, които показват, че дискриминационните нагласи и стереотипи се появяват тогава, когато човек е неуверен, несигурен и му липсва вярна и точна самооценка.

 

Когато това се случи с един човек или с едно общество, то много лесно може да тръгне по това, което наричаме „стълба на дискриминацията”.  Защото трябва да намериш отдушник за собствената си безпомощност и това най-често е различният, когото не познаваш, или този, който е по-слаб от теб. Така получаваш една временна и изкривена личностна стабилност.

 

----------------------

Автор: Иван Игов, психолог, координатор на проекта „Училище без насилие”.
Заб. Материалът е публикуван във в. „Монитор”

Още по темата
LIVE: Славия - Марек Юнион-Ивкони, юноши старша възраст
26.Oct.2014 14:00

Недялка Бачева: Бойните спортове изграждат дисциплина и самоуважение

Недялка Бачева: Бойните спортове изграждат дисциплина и самоуважение 19.10.2014 | 10:30

Недялка Бачева тренира, състезава се и преподава таекуондо-ITF повече от 17 години. Красивата дама има многобройни титли от световни и европейски първенства. Нели разказа повече за своя спорт.

още по темата»

Блогът на Виктория Хинковска: Благодарна съм на всички за подкрепата!

Блогът на Виктория Хинковска: Благодарна съм на всички за подкрепата! 04.09.2014 | 13:11

Вече на българска земя, 15-годишната ни състезателка по ветроходство Виктория Хинковска публикува последния си блог, свързан с участието й във вторите младежки олимпийски игри в Нанджинг.

още по темата»

Димитър Димитров: Повлия, че имаме много контузени

Димитър Димитров: Повлия, че имаме много контузени 26-10-2014 09:42
Крилото на Левски след загубата от Солнок
още по темата»

Къде и какво можете да гледате по телевизиите днес

Къде и какво можете да гледате по телевизиите днес 26-10-2014 09:34
BGfootball.com Ви запознава с футболното съдържание на телевизиите през деня
още по темата»

Мъри на крачка от титла и Лондон

Мъри на крачка от титла и Лондон 25-10-2014 21:03
Шотландецът ще се бори за 31-и трофей в кариерата си във Валенсия
още по темата»

Нефтяник на Георги Братоев с първа победа в елита на Русия

Нефтяник на Георги Братоев с първа победа в елита на Русия 26-10-2014 09:40
Тимът от Оренбург взе дербито на опашкарите
още по темата»