Брандън Хийт най-полезен в 26-ия кръг на ТЕСИ НБЛ | Сватбата не носи късмет на ЦСКА | Симеон Терзиев и Беатрис Спасова триумфираха в Хасково | Георги Иванов тласка на Диамантена лига | Бербо: Един от най-хубавите голове в кариерата ми | Обзор на седмицата: Марек шампион в Страстната седмица | Портланд открадна мач №1 от Хюстън въпреки съдиите (видео) | ЦСКА фаворит според букмейкър | Вашингтон обърна Чикаго като гост и поведе с 1-0 (видео) | Тодоров и Алексиев изравниха серията срещу Константинов | Николай Колев и Константин Митев почетоха Великден с празничен турнир | BGathletic.com архив: Коя е световната рекордьорка на 100 м носене на яйце – ВИДЕО | Оливър, Соломон, Гатлин и Итън със силни резултати в САЩ

Бунтът на тийнейджърите

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 06/02/2012 14:59
Бунтът на тийнейджърите

Все по-често ставаме свидетели на детската агресия. Факт, който не е случаен. Това, че се отприщи езикът на омразата, не е изненадващо. Светът е достатъчно сложен, за да може един юноша да разбере всичките му нюанси. Децата търсят лесни отговори и когато имаме безотговорни възрастни, които им ги дават, тогава младият човек може да бъде подведен. Разбира се, това не се отнася за всички. Като психолог аз и мои колеги сме разговаряли със стотици деца на различна възраст и от различен произход - ромски, български, от смесени бракове. Ако възрастните можеха да ги чуят как разсъждават, нещата щяха да стоят по друг начин. За по-малките ученици е много по-лесно да приемат различията и да имат приятели от други етноси или религии. Нито едно дете не каза, че това ги разделя или противопоставя. Но е жалко, че възрастните невинаги чуват какво им казват децата.


Логично е бунтът на тийнейджърите да е свързан с идеята „кой съм аз, кои са моите приятели”. Причината е, че приятелската среда става по-важна за социализацията им от тази на семейството. Така се формира това, което наричаме „юношеска субкултура”. И понякога тези така формирани групи могат да бъдат футболните агитки или групи във „Фейсбук“.


Другият проблем е, че заради тоталния срив на образователната система през последните години, училището буквално бълва юноши, които са функционално неграмотни. Като според последни данни от доклада на Европейската комисия такива са 41% от учениците. Но вероятно те са много повече. И тук не става въпрос за хора, които не могат да четат и пишат. По-скоро те не могат да разбират сложните взаимоотношения в обществото и трудно правят изводи на базата на фактите, които ги заобикалят. А и няма кой да им помогне да го направят. Ето защо са склонни да дават прибързани и неточни заключения, базирайки се на собствения си ограничен опит.


Ние си отгледахме едно поколение, което аз наричам паралелно. То израсна през последните 20 години не с нас, а покрай нас. Объркани от кризите, от прехода, от борбата за собствено оцеляване, забравихме за тези деца и те сякаш пораснаха, без да им дадем необходимия житейски опит. Те не винаги различават доброто от злото и манипулатора от доброжелателя. Затова са склонни да приемат и най-лесните обяснения от нечистоплътни хора. Има сериозни научни изследвания, които показват, че дискриминационните нагласи и стереотипи се появяват тогава, когато човек е неуверен, несигурен и му липсва вярна и точна самооценка.

 

Когато това се случи с един човек или с едно общество, то много лесно може да тръгне по това, което наричаме „стълба на дискриминацията”.  Защото трябва да намериш отдушник за собствената си безпомощност и това най-често е различният, когото не познаваш, или този, който е по-слаб от теб. Така получаваш една временна и изкривена личностна стабилност.

 

----------------------

Автор: Иван Игов, психолог, координатор на проекта „Училище без насилие”.
Заб. Материалът е публикуван във в. „Монитор”

Още по темата

Треньорът Иво Николов: В България се разми границата между истинския хокей и аматьорския

Треньорът Иво Николов: В България се разми границата между истинския хокей и аматьорския 09.04.2014 | 13:45

Иво Николов е селекционер на юношеския национален отбор по хокей на лед до 18 г., завършил на четвърто място на световното първенство в група "А" на III дивизия в София преди дни.

още по темата»

Психоложката д-р Бакрачева: Поощренията имат по-добър ефект за прогреса на децата

Психоложката д-р Бакрачева: Поощренията имат по-добър ефект за прогреса на децата 01.04.2014 | 09:51

Доц. д-р Маргарита Бакрачева е психолог и работи в Департамента по психология към БАН. Завършила е Първа английска гимназия и Софийския университет. Интересува се от новаторски арт техники, които прилага в терапевтичната си практика. Изучава поведението на потребителите на социалните мрежи. 

още по темата»

Георги Иванов тласка на Диамантена лига

Георги Иванов тласка на Диамантена лига 21-04-2014 10:32
Рекордьорът ни с покана за Шанхай
още по темата»

Брандън Хийт най-полезен в 26-ия кръг на ТЕСИ НБЛ

Брандън Хийт най-полезен в 26-ия кръг на ТЕСИ НБЛ 21-04-2014 10:56
Страхотен мач за гарда на Левски срещу Лукойл
още по темата»

Сватбата не носи късмет на ЦСКА

Сватбата не носи късмет на ЦСКА 21-04-2014 10:52
Червените нямат положителен баланс при Ивайло Стоянов
още по темата»

Обзор на седмицата: Марек шампион в Страстната седмица

Обзор на седмицата: Марек шампион в Страстната седмица 21-04-2014 10:00
Великденски емоции имаше на лагера на националния отбор за девойки в Самоков, Мартин Стоев вдигна титлата в Румъния
още по темата»