Новите кецове на Кевин Дюрант в SportForMe! | Край със Спартак Варна | Юношите до 16 г. загубиха от Франция | Лъвчетата домакини на европейска квалификация през януари | Съпругата на Стивън Хукър наказана за допинг | Сеч на заплатите в Надежда | Бирата е полезна почти колкото плодовете | Борислава Христова: Успях да развия качествата си, още не съм решила къде ще играя | Данчо Лазаров: Очаквам националите да покажат на какво са способни | Скандал на Лаута! Камбуров гони Господинов | Зала на шест години очаква волейболистките в Хърватия | Зорница Костова за седма поредна година в Русе | Кирани Джеймс и Валери Адамс шампиони в Глазгоу - ВИДЕО

Бунтът на тийнейджърите

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 06/02/2012 14:59
Бунтът на тийнейджърите

Все по-често ставаме свидетели на детската агресия. Факт, който не е случаен. Това, че се отприщи езикът на омразата, не е изненадващо. Светът е достатъчно сложен, за да може един юноша да разбере всичките му нюанси. Децата търсят лесни отговори и когато имаме безотговорни възрастни, които им ги дават, тогава младият човек може да бъде подведен. Разбира се, това не се отнася за всички. Като психолог аз и мои колеги сме разговаряли със стотици деца на различна възраст и от различен произход - ромски, български, от смесени бракове. Ако възрастните можеха да ги чуят как разсъждават, нещата щяха да стоят по друг начин. За по-малките ученици е много по-лесно да приемат различията и да имат приятели от други етноси или религии. Нито едно дете не каза, че това ги разделя или противопоставя. Но е жалко, че възрастните невинаги чуват какво им казват децата.


Логично е бунтът на тийнейджърите да е свързан с идеята „кой съм аз, кои са моите приятели”. Причината е, че приятелската среда става по-важна за социализацията им от тази на семейството. Така се формира това, което наричаме „юношеска субкултура”. И понякога тези така формирани групи могат да бъдат футболните агитки или групи във „Фейсбук“.


Другият проблем е, че заради тоталния срив на образователната система през последните години, училището буквално бълва юноши, които са функционално неграмотни. Като според последни данни от доклада на Европейската комисия такива са 41% от учениците. Но вероятно те са много повече. И тук не става въпрос за хора, които не могат да четат и пишат. По-скоро те не могат да разбират сложните взаимоотношения в обществото и трудно правят изводи на базата на фактите, които ги заобикалят. А и няма кой да им помогне да го направят. Ето защо са склонни да дават прибързани и неточни заключения, базирайки се на собствения си ограничен опит.


Ние си отгледахме едно поколение, което аз наричам паралелно. То израсна през последните 20 години не с нас, а покрай нас. Объркани от кризите, от прехода, от борбата за собствено оцеляване, забравихме за тези деца и те сякаш пораснаха, без да им дадем необходимия житейски опит. Те не винаги различават доброто от злото и манипулатора от доброжелателя. Затова са склонни да приемат и най-лесните обяснения от нечистоплътни хора. Има сериозни научни изследвания, които показват, че дискриминационните нагласи и стереотипи се появяват тогава, когато човек е неуверен, несигурен и му липсва вярна и точна самооценка.

 

Когато това се случи с един човек или с едно общество, то много лесно може да тръгне по това, което наричаме „стълба на дискриминацията”.  Защото трябва да намериш отдушник за собствената си безпомощност и това най-често е различният, когото не познаваш, или този, който е по-слаб от теб. Така получаваш една временна и изкривена личностна стабилност.

 

----------------------

Автор: Иван Игов, психолог, координатор на проекта „Училище без насилие”.
Заб. Материалът е публикуван във в. „Монитор”

Още по темата

Петя Аршинкова: Мечтая за титла от Големия шлем

Петя Аршинкова: Мечтая за титла от Големия шлем 29.07.2014 | 13:35

В края на миналата седмица Петя Аршинкова спечели бронзов медал от eвропейското лично първенство по тенис до 16 години в Москва. Тя е родена на 26.04.1998 г. в град Пловдив. Започва да тренира тенис на 7 години в ТК Локомотив . Неин личен треньор е Дора Рангелова. За физическата подготовка на Аршинкова се грижи Димитър Гушев.

още по темата»

Паолина Попова: Ако продължавам, ще успея

Паолина Попова: Ако продължавам, ще успея 28.07.2014 | 15:50

Младата ни състезателка по фигурно пързаляне Паолина Попова попадна за първа година в програмата „Спортни таланти” на „Еврофутбол”, благодарение на която замина на подготовка в САЩ. Ето какво разказа Поли за престоя си зад Океана пред екипа на програмата, на която Viasport.bg е медиен партньор.

още по темата»

Съпругата на Стивън Хукър наказана за допинг

Съпругата на Стивън Хукър наказана за допинг 31-07-2014 13:31
Екатерина Костецкая сгафила в Деги 2011
още по темата»

Новите кецове на Кевин Дюрант в SportForMe!

Новите кецове на Кевин Дюрант в SportForMe! 31-07-2014 13:56
Поръчайте Nike KD 7 в онлайн магазина на BGbasket.com
още по темата»

Край със Спартак Варна

Край със Спартак Варна 31-07-2014 13:54
Соколите си събраха багажа, напускат без финансови искове
още по темата»

Юношите до 16 г. загубиха от Франция

Юношите до 16 г. загубиха от Франция 31-07-2014 13:48
Девойките до 18 г. играят днес срещу Беларус
още по темата»

Лъвчетата домакини на европейска квалификация през януари

Лъвчетата домакини на европейска квалификация през януари 31-07-2014 13:35
За Евро 2015 в Турция юношите на България попаднаха в една квалификационна група със Словения, Португалия и Дания
още по темата»