Йоан Диниз иска титлите на 20 и 50 км в Пекин | Серина: Това беше най-трудният ми мач на Уимбълдън изобщо | Член на УС на Левски напуска поста си | Янев не ще и да чуе за Карачанаков | Борислава Мандур: Защитата бе решаващият фактор за титлата | Ева Янева: Този турнир е добра възможност за млад отбор като нашия да трупа опит | Ботев набелазал син провал | BGbasket.com ще проследи от 12.30 на живо с текстов коментар мача между България - Литва при жените (20) | България с трета загуба на Балканиадата | Ню Йорк си намери център | Ячек Навроцки: Хубаво е да започнеш с победа | Предупреждават руските скачачки за „опасността” Габриела Петрова | Кирани Джеймс бяга за последно утре вечер в Париж

Бунтът на тийнейджърите

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 06/02/2012 14:59
Бунтът на тийнейджърите

Все по-често ставаме свидетели на детската агресия. Факт, който не е случаен. Това, че се отприщи езикът на омразата, не е изненадващо. Светът е достатъчно сложен, за да може един юноша да разбере всичките му нюанси. Децата търсят лесни отговори и когато имаме безотговорни възрастни, които им ги дават, тогава младият човек може да бъде подведен. Разбира се, това не се отнася за всички. Като психолог аз и мои колеги сме разговаряли със стотици деца на различна възраст и от различен произход - ромски, български, от смесени бракове. Ако възрастните можеха да ги чуят как разсъждават, нещата щяха да стоят по друг начин. За по-малките ученици е много по-лесно да приемат различията и да имат приятели от други етноси или религии. Нито едно дете не каза, че това ги разделя или противопоставя. Но е жалко, че възрастните невинаги чуват какво им казват децата.


Логично е бунтът на тийнейджърите да е свързан с идеята „кой съм аз, кои са моите приятели”. Причината е, че приятелската среда става по-важна за социализацията им от тази на семейството. Така се формира това, което наричаме „юношеска субкултура”. И понякога тези така формирани групи могат да бъдат футболните агитки или групи във „Фейсбук“.


Другият проблем е, че заради тоталния срив на образователната система през последните години, училището буквално бълва юноши, които са функционално неграмотни. Като според последни данни от доклада на Европейската комисия такива са 41% от учениците. Но вероятно те са много повече. И тук не става въпрос за хора, които не могат да четат и пишат. По-скоро те не могат да разбират сложните взаимоотношения в обществото и трудно правят изводи на базата на фактите, които ги заобикалят. А и няма кой да им помогне да го направят. Ето защо са склонни да дават прибързани и неточни заключения, базирайки се на собствения си ограничен опит.


Ние си отгледахме едно поколение, което аз наричам паралелно. То израсна през последните 20 години не с нас, а покрай нас. Объркани от кризите, от прехода, от борбата за собствено оцеляване, забравихме за тези деца и те сякаш пораснаха, без да им дадем необходимия житейски опит. Те не винаги различават доброто от злото и манипулатора от доброжелателя. Затова са склонни да приемат и най-лесните обяснения от нечистоплътни хора. Има сериозни научни изследвания, които показват, че дискриминационните нагласи и стереотипи се появяват тогава, когато човек е неуверен, несигурен и му липсва вярна и точна самооценка.

 

Когато това се случи с един човек или с едно общество, то много лесно може да тръгне по това, което наричаме „стълба на дискриминацията”.  Защото трябва да намериш отдушник за собствената си безпомощност и това най-често е различният, когото не познаваш, или този, който е по-слаб от теб. Така получаваш една временна и изкривена личностна стабилност.

 

----------------------

Автор: Иван Игов, психолог, координатор на проекта „Училище без насилие”.
Заб. Материалът е публикуван във в. „Монитор”

Блогът на зам.-министър Калин Каменов: Имам високи очаквания към Вас, мили момичета и момчета

Блогът на зам.-министър Калин Каменов: Имам високи очаквания към Вас, мили момичета и момчета 31.05.2015 | 10:40

Viasport.bg има специалното разрешение на Калин Каменов - заместник министър по въпросите на младежта в Министерството на младежта и спорта, да публикува постове от неговия личен блог.

още по темата»

Селекционерът: Съжалявам за някои неща. И за пропуснатите шансове

Селекционерът: Съжалявам за някои неща. И за пропуснатите шансове 12.05.2015 | 23:00

Тази вечер имаше усмивки по лицата на момчетата от България U17 след мач на европейското.

още по темата»

Йоан Диниз иска титлите на 20 и 50 км в Пекин

Йоан Диниз иска титлите на 20 и 50 км в Пекин 04-07-2015 12:53
Световният рекордьор на спортно ходене обаче още лекува контузия и световното е под въпрос
още по темата»

Член на УС на Левски напуска поста си

Член на УС на Левски напуска поста си 04-07-2015 12:34
Кирил Ивков несъгласен с някои неща на Герена
още по темата»

Серина: Това беше най-трудният ми мач на Уимбълдън изобщо

Серина: Това беше най-трудният ми мач на Уимбълдън изобщо 04-07-2015 12:52
Уотсън има сили да пробие в Топ 20, категорична е американката
още по темата»

Ева Янева: Този турнир е добра възможност за млад отбор като нашия да трупа опит

Ева Янева: Този турнир е добра възможност за млад отбор като нашия да трупа опит 04-07-2015 12:00
Бяхме малко притеснени, заяви капитанката на България nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
още по темата»