Тема 18: Подготвителен период

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 01/02/2013 20:29
Тема 18: Подготвителен период

Това е шест-осем седмичният период, когато отборът трябва да се подготви за предстоящия състезателен полусезон. Според литературните източници периодът, през който трябва да направим солидна физическа подготовка, за да играем на високо темпо всички мачове през пролетта, без да излезем от спортна форма. Да укрепим и стабилизираме опорно двигателния си апарат, за да избегнем нелепи контузии през състезателния период!

За целта се избира пресечена местност с по-високо надморско равнище. Започва се с походи и равномерни бягания. Преминава се към бягания с променливо темпо и разстояние. Комбинират се с фитнес… Има прекрасни учебници по ТМСТ (Теория и методика на спортната тренировка), където всеки може да се запознае с обема и интензивността на натоварването в тренировките от първата, до последната седмица. Има един проблем, че никой не може да напише и да гарантира, че ще бъде осигурено нужното възстановяване, за да се реализира тренировъчния ефект от подготовката.

Моят опит показва, че най-често търсим да препишем някоя подготовка на колега, който има успехи. Без да можем да тестираме и контролираме състезателите по време на  тренировъчния процес, изпълняваме програмата с убеждението, че сме им полезни... Мен лично винаги ме е било страх повече от натрупване на умора и претренираност, отколкото от липсата на физическа подготовка. Първо, защото се занимавам с юноши, където разполагам с дълга резервна скамейка и всеки трябва да играе. Второ, защото когато доминираш физически не ти се налага да прибягваш често до повече хитрост и футболен интелект.

Естествено търся баланса между добрата кондиция и футболните знания, умения и навици в терена!

Контактувам с приятел и колега, който работи в клуб, където разполагат с модерни технологии за контрол на физическото състояние. Той ми помогна да се убедя, че облика на отбора за състезателния период започва да се гради още на първата тренировка от подготвителния лагер с футболни упражнения за контрол на топката и движение на състезателите на терена. Естествено, правят се тестове за физическото състояние на футболистите – бегови и лактат тест. После се разделя отбора на групи в зависимост от състоянието на всеки един състезател и се работи с оптимални физически натоварвания за усъвършенстване на всички компоненти от играта.

Връщаме се в реалния живот у нас и уточняваме, че става въпрос да готвим юноши, примерно ученици от горен курс - 10-12 клас, които са минали вече през няколко „сухи бегови” подготвителни периода. Тренират сутрин и след това тръгват на училище. Ако имам терен, аз не бих направил нито една обиколка отвън, а целият тренировъчен процес бих планирал в него.

Първи аргумент: след тренировка те хапват нещо, в което няма нищо и тръгват на училище. Значи им липсва нужното възстановяване и почивка след голямо физическо натоварване. Следователно трябва да внимавам и с обема на тренировката.

Втори аргумент: след като имам 6 тренировки седмично по 1 час и 30 минути на ден, означава, че разполагам с 9 часа седмично за футбол. Ако бягам по един час на тренировка по пистата, ще ми останат три часа седмично за работа с топка!

Трети аргумент: всяка подготовка трябва да започне с тичане по 5-6 километра при пулсова честота 140-160 удара в минута, като повечето колеги го разбиват на пробежки по 1-2 км и варират в темпото. С разгрявката и заключителната част това отнема около 60 мин.

След като в зависимост от темпото два километра се пробягват за около 10-12 минути, аз предпочитам да пусна три-четири упражнения по 10-12 минути с подаване на топката и придвижване след паса вътре в терена. Така мога да съгласувам движението между състезателите във връзка с тактическите изисквания към тях по време на игра.

Друго важно нещо е, че работим с топка без съпротива! Това ми позволява да изисквам изключителна прецизност за силата и посоката на подаването, както и прецизност при първото докосване в поемането на топката!

С две думи, ще препиша от някой по-опитен колега колко трябва да избягаме в „обемния период” по пистата и ще си поиграя да го сложа под формата на пас комплекси или съгласувани движения между съотборници на терена. В парка ще тичам само ако нямам терен или ако не постигна планувания обем в тренировката. Тогава ще им давам индивидуална работа след училище - тичане около блока или по стълбите, в зависимост от периода на подготовка!

Когато дойде време за отсечките по 300 метра в парка, аз бих ги заменил с надлъгване по двойки на терена. Вместо с 300-метрови отсечки на пулс 180 и възстановяване до 120 удара в минута, аз изграждам скоростна издръжливост с „дуелите”. Така ще постигна скоростно–силова издръжливост, защото продължителността на натоварването и пулсовата честота са същите, но характера на натоварването е строго специфичен с оглед единоборствата, които се провеждат при борбата за топката! Убеден съм, че ако пусна двама души да се „лъжат” активно в продължение на една минута, те ще поддържат пулс около 180 удара в минута, почти през цялото време. После давам активна почивка с топка, за да свалят пулса до 120 и ги пускам отново да работят.

Същото натоварване може да се постигне и с „паркур” на терена – подреждат се пътечка, хърдели, колове, обръчи, платформи, високи по 40-50 сантиметра, и се работи с топка по двойки - подаване, дрибъл, подскок, завой, скипинг и т.н. Като знам, че времето за работа е безкрайно малко за изграждане на кондиция, техника, тактика и ограмотяване на отбора в рамките на девет часа седмично, аз си избирам приоритети за работа. Осъзнавам отговорността, която съм поел, когато съм станал треньор по футбол на подрастващи! Знам, че който не стане професионален играч, в голяма степен ще обвинява мен и не искам да му дам основание за това!

За да ме разберете напълно ще завърша метафорично, като сравня футболиста със спортен автомобил.

 

• Купето отговаря на „морфологията” на състезателя - ръст, тегло, ОЦТ (определяне центъра на тежестта), съотношението между дължина на краката и трупа - тяхното отражение върху дължината и честотата на крачката.

• Мощността на мотора отговаря на метаболизма в организма - способността му да произвежда енергия, разгражда и ресинтезира КФ (креатинфосфат) и АТФ (аденозинтрифосфат). Нещо, с което трябва да е запознат вашият треньор, за да дозира интензивността и характера на натоварването в тренировката, а също времето и характера на почивката плюс допълнителните средства за възстановяване, за да сте силни, енергични и издръжливи по време на мач.

• Електрониката на автомобила отговаря на координацията на крайниците и мускулите в тялото. Преследваме съвършенство на ЦНС (Централната нервна система) -  господарят на тялото, осигуряващ връщането му в стабилно състояние за минимално време. Адекватна и бърза реакция на очаквани и неочаквани сигнали.

• Бордовият компютър отговаря на знанията и интелигентността на състезателите, хард дискът на капацитета от знания, необходими на състезателя да играе футбол, а процесорът на способността да борави с тях под напрежение и недостиг на време.

В едно автомобилно състезание ролята на механиците е определяща за това как ще се представи колата. Опитният механик се е погрижил всички системи да работят безупречно. Все пак неговите възможности за тунинговане и форсиране се простират в границите на съответния клас. Добрият механик е отговорен да направи автомобила най-добър в своята категория!

Сравнението между възможностите на автомобили от клас 1500 куб. см и тези от 3000 куб. см не е от компетенцията и най-добрия механик в света. От казаното дотук ще разберете, че както в моторните дисциплини има класове, така и в другите спортове има класове на състезатели, които няма как да се конкурират помежду си.

По-голямата драма е, че коли се купуват с пари, застраховат се и се трошат, но последствията се поправими. При работата с хора нещата са непоправими. Животът няма втора серия и затова всеки грешен избор на методика е фатален! Личната отговорност на всеки треньор е да развие максимално потенциала на поверения му футболист, защото няма нещо по-лесно от това да направиш от един прекрасен талант посредствен футболист.

Бих се радвал всички, които разполагат с възможности за отлична селекция да спрат да се сравняват по резултат с останалите, а да се съсредоточат към реализацията на своите възпитаници. Основното алиби, когато имаш селекция, но нямаш резултат е, че работиш, за да изкараш добри футболисти. Когато обаче не извадиш и един футболист обясняваш как нивото в „клуба майка” е много високо и е невъзможно да се постигне на 18 години.

Моето мнение е, че когато си събрал най-добрите таланти от България в своята академия и си обезкървил противниците, трябва да си неизменен шампион, но това не е достатъчно. Задължително е да изградиш от тези таланти силни единици, които да заиграят в професионалния футбол. Ако не в „клуба майка”, то поне във водещите отбори на „А” ПФГ с опция за преференциална цена при откупуване назад. Тогава съсредоточаването на таланти от цялата страна в няколко клуба, които имат условията, волята и отговорността да ги развият, ще придобие реален смисъл!

Като чета какво написах знам, че ще нараня нечие его, но пък един ден, когато него и мене ни няма в бранша, написаното ще бъде съдник кой е бил прав и кой не!

За мен по-важно е един ден да се работи в България както трябва, защото нашите таланти са като цветя, никнещи между паважа, както се пее в една българска песен. А не го заслужават, защото са в пъти по-талантливи от наборите си в други географски ширини по света, които реализират повече професионални футболисти, само защото има методика на обучение и хора, които контролират нейното изпълнение.

Последно. Методистите не учат треньорите как да се работи, а изискват от тях да работят професионално! Това са две професии, както ОТК в производството. Всички работници си знаят работата, за която са назначени. ОТК се занимава се само с тези, които не дават качествена продукция!

 

За да се върна накрая към темата, публикувам и примерни упражнения за издръжливост в терена, които можете да видите ТУК.

 

С поздрав, Митко Джоров

 

 

Останалите теми от Колонката на Митко Джоров, можете да прочетете ТУК

 

 

 

----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com


Коментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»