Изложиха трофеите на Етрополски

Фехтовка
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 05/10/2010 16:22
Изложиха трофеите на Етрополски
Трофеите на легендарния сабльор Васил Етрополски бяха изтупани от праха и изложени на първата „Витрина със звездни трофеи на българската фехтовка”. Тя беше открита в новата сграда на „Инвестбанк” на бул. „България”. Събитието бе в рамките на партньорската програма между банката и Фехтовална академия „Васил Етрополски”.

 

„Досега отличията бяха на тавана на старата къща на Васил в София – разказа директорът на академията Запрян Ванчев. - В Ню Йорк, където живее, той е взел със себе си само трите световни купи, спечелени през 1983, 1986 и 1986 г. Ще ни изпрати една от тях другия месец, за да попълним колекцията.”

Това ще съвпадне с Европейската купа за кадети „Сабята на Етрополски” (13-14 ноември) в НСА. Кръстникът на турнира обаче няма да присъства, защото на 51-годишна възраст ще се пусне на световното в Париж (4-13 ноември), а няма повече отпуска от фирмата, за която работи зад Океана.


Възпитаници на академията правят демонстрация пред витрината със звездни трофеи.
Снимки: ЕКАТЕРИНА ТИТОВА

 

Витрината

Във фоайето на банката бяха подредени купата и златният медал, които Етрополски получава за световната титла във Виена през 1983 г.; маската и фехтовалните обувки от същото състезание; трофеят „Луксардо” за победата му в Турнира на звездите (еквивалент на днешния „Мастърс”) в Италия през 1985-а, както и сребърният медал на най-успешния ни отбор – вицешампион от световното първенство в Барселона '85, в чийто състав са близнаците Христо и Васил Етрополски.
“Надявам се тези отличия да послужат за вдъхновение и цел на младите, които един ден да надминат нашите успехи”, заяви Ванчев.


Запрян Ванчев показва трофеите.


Церемонията включваше и кратка демонстрация по фехтовка на стипендиантите на академията и на банката Любчо Бурлев и Панчо Пасков. Свидетели на „боя” им станаха председателят на Надзорния съвет на „Инвестбанк” Петя Славова, изпълнителният директор на „Феста Хотели” Жени Славова, представители на Регионалния инспекторат по образование София-град и членовете на съвета на академията.


Коментари