Визита до „Кралската академия“

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 06/03/2014 14:34
Визита до „Кралската академия“

Както ви информирахме в първите дни на 2014-а, младият треньор по футбол Радостин Александров кара 6-месечен стаж в Англия.

 

Той подписа договор с футболната академия на популярния у нас колеж "Брук хаус" (Brooke House College Football Academy). По силата на контракта Александров, работил у нас в школите на Славия и Литекс, посещава водещи академии на Острова, където попива работата отблизо.

 

Вижте впечатленията на специалиста от Рединг в текст, който Viasport.bg публикува без съкращения.


Първи впечатления

Към края на миналия месец имах възможността да посетя академията на Рединг и да попия опит и знания от хората, които работят там. Още преди да сляза от колата, вече бях въодушевен от гостуването в Рединг. Първото нещо, което няма как да бъде подминато, е стадион „Мадейски“, едно огромно и изключително впечатляващо съоражение.

 

 

Минавайки покрай него се озоваваме на входа на академията, където в момента текат ремонтни дейности за нейното подобряване (запомнете това!). Оставих колата на паркинга и се оказах обграден от „къщурки“, които на пръв поглед не изглеждат никак впечатляващо. В една от тях се намират съблекалните.

Съблекалните
 
На вратата, водеща към съблекалните има надпис, който моли играчите да свалят обувките си преди да влязат вътре. Озовах се в едно различно място. Коридора е чист, а по стените са окачени снимки на играчи от академията, дебютирали за представителния отбор. „Редингската“ атмосфера започна да лъха все повече и повече.

 

 

Самите съблекални не са нищо специално, но не са и посредствени. Всичко вътре е много добре почистено и спретнато. Няма нищо излишно като удобства, но от друга страна атмосферата е приятна и като гост не можеш да искаш повече. Нямах търпение да изляза и да видя по-интересната част от академията.

Игрищата

 

 
Вдясно от съблекалнята се намира ново и модерно изкуствено игрище с впечатляващи размери, а до него закрито изкуствено, отново с размерите на футболния терен. Не успях да обиколя много около игрищата, затова не мога да кажа точната им бройка, но ми предстои друга визита, в която ще имам възможността да се запозная със всичко по-подробно.
 
Играчите

В началото на терена бяха 11-12 годишните (U12). За тях са определени двама треньори. Едно от децата бе на проби и под постоянен мониторинг от хора в клуба. То носеше т. нар. “умен потник“, който показва в реално време сърдечния ритъм, изминатото разстояние и друга полезна информация, като изразходвана енергия.  Информацията се праща директно, члез безжична връзка до хора, които се намират в друга „къщурка“ - с изглед към целият терен. Ще се върнем към нея по-късно. Играчите работят усърдно. Усилията, които влагат по време на упражненията, са големи, но заедно с това успяват и да се забавляват. Вратарите тренират отделно с треньор, определен само за тях.

 


Едно нещо, което няма как да бъде подминато незабелязано, е поведението на играчите. Когато влизат или излизат от игрището, те поздравяват всички. Не говоря за някакво изпросено “Hello”. Идват при мен и ме поздравяваха с ръкостискане, показвайки отношение и респект към техния гост. Усмихват се, питат ме как съм и продължават напред към съблекалните. Момчета на 11-12 години! Това „изискване“ от страна на клуба ми хареса много.

Треньорите също спазват горното правило. Няма значение какъв човек си извън клуба. Въпреки че всеки е любезен и се държи много добре, навярно не всеки е толкова добър, колкото изглежда, докато са на работа и носят екипите с емблемата на Рединг обаче, всички трябва да спазват етикет. Кодекс на поведение, който показва част от ценностите на клуба и това, че доброто отношение е част от философията на работа и начин на развитие за младите футболисти. Същото внимание и уважение получих и от по-големите - 17-18-годишните.

Технологиите
 
Минути преди началото на мач на U18 една камера се издига на седем метра височина, а кабелите от нея се свързват с лаптоп. Човекът, който подготвя това, е достатъчно любезен да ми обясни какво точно прави. Камерата и лаптопът са част от системата за анализи и статистика. Една изключителна технология, която е като енциклопедия за всеки един играч от академията.

 

Камерата се мести с помоща на XboX 360 контролер (предпочели го, защото е по-забавно), а самата камера сканира всичките 22-ма на терена. С помощта на софтуера се отчита изминатото разстояние, броят на пасовете (успешни/неуспешни), броят на единоборствата (успешни/неуспешни), удари във/извън вратата, успешни/неуспешни шпагати. За всеки един играч.

 

 

Статистиките се записват в програмата и се пази хронология за няколко сезона назад. Само с един клик върху даден играч могат да се видят неговите показатели за всички мачове, записани в програмата. Също така може да се гледат всички отигравания на даден играч с топката, съхраняват се като отделни клипове. Тази програма служи и за обогатяване на профила на футболистите. Всеки състезател е „закачен“ със GPS потник, който отчита в реално време сърдечния ритъм и праща информацията в компютрите, намиращи се в стаята за анализи.

Кралската академия

Треньорите в академията имат свобода. Свобода да разполагат с неограничени средства, да експериментират с нови неща и да работят както преценят, но в същото време има и контрол от директорите, за това какво се случва в академията. Няма само един ръководител, който да следи цялата работа. Всяка възраст разполага с по двама треньори. Над тях на всеки 3 отбора се пада по един главен ръководител, който следи работата в поверената му група да бъде според стандартите на адакемията и да се вписва в тяхната философия. Над тези шефове стоят други, а има и хора, пряко свързани с първия отбор. Те често следят какво се случва в различните възрасти в школата.

В заключение мога да кажа, че Рединг е страхотна футболна академия, в която организацията е на топ ниво, а собствениците са се погрижили да е налице всичко необходимо, за да може всеки един играч да развие максималния си потенциал. Най-отгоре в техните виждания стои професионализмът, независимо кой с каква роля е в академията.

С нетърпение очаквам следващата си визита в Рединг, когато ще имам по-голяма възможност да се запозная по-детайлно с всичко, случващо се в нея, като разбира се, ще споделя най-интересното.

 

Радостин Александров

 

 

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com
Коментари