Треньорите на България - Кирил Стоянов

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 10/04/2016 18:05
Треньорите на България - Кирил Стоянов

BGbasket.com продължава рубриката „Треньорите на България“, в която ви среща с млади треньори. Идеята е да се види как протича работата им с подрастващите, какви проблеми най-често срещат и какво трябва да се подобри.


Първата ни среща бе с Мирела Тодорова от Светкавица Търговище (четете ТУК),  а Янко Янков от Шумен (ТУК), а след това Даниел Клечков от Рилски спортист (ТУК), Виктор Крушев (ТУК).

 

Днес срещата е с Кирил Стоянов, треньор в БК Асеновеж 2005. Ето как той отговори на въпросите на най-големия баскетболен сайт в България:


- Кой отбор водите и на каква възраст?

- Треньор съм в школата на БК Асеновец 2005. В момента работя с отборите кадетки до 16 г. и девойки до 19 г. на този клуб.

 

- От колко време работите в треньорската професия и колко отбора сте водили през кариерата си?

- Активно с треньорска професия се занимавам от около 8 години. През това време съм имал възможността да работя с всички възрастови групи в клуба, от 10- до 19-годишни момичета.

 

- Тренирали ли сте баскетбол и какво образование имате?

- Преди да реша да се занимавам с треньорската професия имах възможността да обикна играта като състезател. Тренирах 6 години баскетбол в клуба, за който работя и в момента. Завършил съм Треньорски курс към НСА, както и международния треньорски курс към ФИБА Европа FECC. Другото ми образование е инженер, което понякога също ми помага в професията.

 

- Ако образованието ви е „треньор по баскетбол“, доколко ви беше полезно? На какво ви научи и какво не? Какво липсва в образователната система?

- Във времето, в което се обучавах да бъда треньор, успях да науча много неща. Успях да науча теорията и методиката „Обучение на баскетболната игра“. Имах възможността да попия знания от едни от най-големите имена в европейския и световен баскетбол. За себе си лично успях да извлека като най-голяма поука, това че трябва да се обръща огромно внимание на всеки един детайл. Това, което липсва на образователната ни система, е може би в най-голяма степен практиката и осъвременяването на методиката за работа с подрастващи.

 

- Какви проблеми срещате най-често при работата с подрастващи?

- Проблемите, както предполагам и при всички останали колеги, са комплексни. Като се започне от базата, минем през малкото време за тренировка и малкото мачове, и състезания, и стигнем до финансирането. Всичко е свързано едно с друго и се движим в омагьосан кръг.

 

- Къде децата ви най-много се затрудняват?

- Много труден за отговаряне въпрос. Ако трябва да отговоря от гледна точка на работата с мен като треньор, може би трябва да отговоря – характера ми. Много съм взискателен към тях и изисквам много най-вече в играта в защита. Ако излезем от чисто спортно-техническа гледна точка, ще трябва да се консултирам с тях, но мисля че отговорът ще бъде съвместяването на тренировки, училище и лично време. Все пак сме 2016 г.

 

- Колко деца тренират в школата на вашия клуб? Колко отбора общо има в клуба, където работите и на какви възрасти?

- Клуба, в който работя, има отбори във всички възрастови групи в женско направление. Момичета до 12, до 14, кадетки до 16 и девойки до 19 години. Броя на трениращите деца при нас е около 70 в различните възрастови групи.

 

- По колко пъти на седмица тренирате и по колко часа ?

- С различните отбори се тренира по различен график. По-малките (до 12 и по-малки и до 14 г.) тренират 5 пъти в седмицата като тренировката продължава между час и час и половина. По-големите - 16- и 19-годишни, тренират 6 дни от седмицата и поне в 3 от тях се опитваме да тренираме двуразово. В зависимост от мачовете променяме графика на тренировките.

 

- Какви са условията за трениране в залата, в която работите?

- Условията са добри през летните месеци и не толкова през зимните. Имаме уверението на Община Асеновград, че в бъдеще това ще се промени и условията ще стават все по-добри за работа.

 

- Кои са първите неща, които трябва да научат децата в баскетбола? Спазвате ли определена методология?

- Спомням си едно от първите неща, които научих от Светослав Пешич по време на курса FECC. Той говореше за малките деца и как треньорите искат от тях да дриблират на място да си подават и т.н., а всичко което то иска като влезе в залата и вземе топката е да вкара кош. В нашия клуб има изградена методология на работа и една от опорните и точки е това - децата преди всичко да обикнат баскетбола и да им бъде интересно в залата.

 

- Посещавате ли семинари на Българската федерация по баскетбол? До колко ви бяха полезни?

- Посещавам семинарите на БФБ винаги, когато имам възможност и не съм възпрепятстван по една или друга причина. Всичко, което успявам да видя и чуя на тези семинари, е много интересно за мен и полезно за работата ми. Дори и да си виждал даденото упражнение, винаги можеш да го погледнеш под друга светлина с променени детайли, върху които да се акцентира.

 

- Какви са препоръките ви към федерацията? Какво не прави тя за вас като треньори, а имате нужда да бъде направено?

- Лично аз съм все още много млад и зелен да правя каквито и да било препоръки към федерацията. До сега не съм имал причина да бъда недоволен в личностен и професионален план. Моето мнение е, че федерацията прави всичко възможно да продължи да съществува любимия ни спорт, колкото и трудно да е това.

 

- Какво смятате за регламента на първенствата при подрастващи? Имате ли достатъчно мачове през сезона?

- Регламента на провеждане на първенствата се мисли всяка година преди започването на сезона. За съжаление, отборите са толкова малко като цяло, че както и да се променя регламента, в крайна сметка мачовете все не стигат. Опитват се всякакви варианти, но както всяко нещо, винаги ще има и положителни, и отрицателни отзиви от всички варианти.

 

- Какви са вашите цели в треньорската професия?

- Единствената ми цел е да се развивам като треньор и да обогатявам знанията си. Надявам се, че покрай този ми стремеж и децата, които тренират при мен също ще могат да го правят и да развиват себе си като състезатели и хора. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари