Баскетболни родители

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 31/05/2016 12:30
Баскетболни родители

Преди дни завърши републиканското първенство по баскетбол за момчета до 12 години в Ботевград, а шампион стана Академик Бултекс 99. Вместо анализ на надпреварата, BGbasket.com написа коментар за поведението на родителите по време на финалите (ВИЖ ТУК). Малко след това на редакционната поща получихме коментар на дългогодишния треньор в Хасково Тодор Кирилов. 

 

Ето и неговия текст:

 

Взаимовръзката треньор-родител трябва да бъде една доста развита връзка, имайки предвид триъгълника на възпитание - семейство - зала - треньор. Родителите в този случай играят една от важните роли във възпитанието на децата, за даване и възприемане на пряка информация от треньора... За коригиране на коментираните от двете страни грешки, за емоционалното състояние на състезателя, евентуалните проблеми (семейни, училищни и други). Всичко това се осъществява в разговори преди тренировки, след тях и т.н.


Имайки предвид правилното възпитание на децата, Ние, треньорите, имаме нужда от подкрепата на родителите, за да изградим един добър спортист и гражданин. За изграждането на един добър състезател е нужна подходяща атмосфера както в залата, така и в семейството.


Има клубове, които са създали отделни отдели насочени към връзката дете-родител. Какво се има в предвид - провеждат се курсове с родителите, а те на децата за подобряване на взаимоотношенията със спортуващите. Като родител си задавам въпроса, как мога да помогна за изграждането на детето си като спортист?


Отговорът е много лесен - изисквайки отговорност, дисциплина, точност, съсредоточеност, постоянство и лична хигиена от детето си.


Взаимоотношението родител - дете - треньор. В повечето случаи родителите са тези, които водят децата до спортните зали, а децата при първият си допир с треньора в залата изпитват страх. Много пъти,когато са ми довеждали някое ново дете, съм си задавал въпросът: ”Какви ли мисли има в малката му главица? Какво очаква от мен?”


Децата искат да се чувстват сигурни и защитени. За тяхното развитие ще допринесе присъствието на родителите, но не трябва да забравят, че са родители, а не треньори.


Много често се е случвало и страх от страна на родителите, когато оставят детето си на мен(треньорът). Единственото, което им казвам, е: ”Аз съм треньор, но не забравяйте, че съм и родител”.


Като родител бих си задал и въпросът: ”Треньорът на детето ми добър ли е?”. Под добър разбирам - на какво ще го научи, как ще го възпитава, какви принципи и виждания има върху живота. Ето това ме интересува. А не, че отборът му е в първите три най-добри отбора и печели в почти всички срещи.


Друг  въпрос, който си задавам,когато отивам на някоя баскетболна среща като родител, е: ”За какво отивам на тази среща - за да видя дали ще победи  отборът на сина ми или да го подкрепя независимо от развръзката на срещата?”.

 

За подкрепа, ето защо ще отида.


Много от родителите отиват на  срещите, за да критикуват грешни действия или неправилни (според тях) решения на треньора и забравят една много важно нещо - да се държим така, както искаме да се държат нашите деца.


Всичко това го казвам, за да достигна до мисълта, че баскетболните родители се нуждаят от няколко напътствия:


1. Вашето място е винаги на местата за зрители.


2. Eдин има своя роля и задача:

            

- треньорът - да ръководи отбора;

- състезателят - да изпълнява поставените му задачи;

- съдията - да следи за спазването на правилата;

родителят - да подкрепя и се радва на детето си. 

 

3. Всяка среща има психологическа част и тя започва още от вкъщи с приготвянето на сака с екипировка, пътуването до залата, влизането в залата и съблекалнята,излизането за загрявка,самата среща и завършва в обратният ред.


ОСТАВЕТЕ ДЕТЕТО СИ ДА СЕ ПОЧУВСТВА ЗНАЧИМО И ЧАСТ ОТ ОТБОРА СИ, НЕКА СЕ НАСЛАДИ НА ТОВА, КОЕТО ПРАВИ.


4. Понякога се случва детето ни да седи на пейката, но това не означава, че не е добър, а единствено, че в този момент съотборниците му в този момент ще допринесат повече за отбора. Затова никога не влизайте в разправи с треньора, а изисквайте от детето си все повече труд и себераздаване на тренировките и един ден неговият дял за принос към отбора ще е по-голям.


5. Срещата е част от процеса на обучение по баскетбол, затова оценявай напредъка на отбора и детето си. И не мисли за резултата от срещата, а дали е научило неща ново и е затвърдило нещо преходно. Поддържай „живо” желанието му към играта.


6. Една среща е винаги между две страни, не забравяйте, че от другата страна са също деца, също като твоето.


7. Не се дръжте така, както не искаш да се държи детето ти.


8. Наслаждавай се, че детето ти се занимава с един красив и за интелигентни хора спорт. 


P.S. Част от материала е взаимстван от книгата на работещия в Испания треньор Лазар Божков


Viasport.bg и BGbasket.com са готови да публикуват и други мнения по темата. Може да ни изпращате вашите коментари на имейл адрес - office@bgbasket.com или на office@viasport.com.


Снимка: Радослав Маринов, botevgrad.com

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари