Минкина първа на 10,5 км в маратона на София

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Viasport 09/10/2016 19:15
Минкина първа на 10,5 км в маратона на София

Най-добрата ни бегачка на средни разстояния при девойките Диляна Минкина се представи отлично в бягането на 10,5 км по време на софийския маратон.

 

Изненадващо и за самата себе си атлетката ни финишира първа в дисциплината и заслужи 600 лв. от рекордния награден фонд на състезанието, който беше 65 000 лв.

 

Най-големия пай, разбира се, отнесоха победителите при мъжете и жените на класическата дистанция 42.195 км, съответно Гудета Бирату от Етиопия с време 2:15.45 часа и сънародничката му Белайнеш Югезу с време 2:39.38 часа, които грабнаха чекове от по 8000 лв.

 

Минкина без проблеми се наложи на 10,5 км, като завърши с време 39:13 мин. и остави зад гърба си доста жени, включително и две известни спортни половинки - гаджето на футболист от Пирин (Благоевград) - Симона Миланова, и съпругата на един от най-добрите ни маратонци Петко Стефанов - Снежина.

 

При момичетата и момчетата в масовия старт на 3000 м победиха съответно Моника Георгиева и Павел Танков.

 

В надпреварата стартираха близо 3000 бегачи в различните дисциплини, като само в масовия старт те бяха над 700. И тази година Маратон София 2016 бе обвързан с благотворителна кауза. Организаторите дариха по 1 лв. за всеки стартирал участник на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания".

 

Над 700 бегачи във всички възрасти стартираха в масовия старт на 3 км

 

По същото време кампанията "София 2018 - Европейска столица на спорта" организира заедно с Асоциацията на българските фен клубове на чуждестранни отбори, футболен турнир на новия комплекс „Спортна София“ в Зона Б5. Там също имаше благотворителна акция и парите отидоха за сдружението.

 

Каузата бе подпомогната и от ASICS, като фирмата дари 1000 лв., а маркетинг директорът на компанията Жак Валентин пробяга полумаратона.

 

Веригата бензиностанции ЕКО, също както миналата година, подкрепи благотворителната инициатива, като дари 10 760 лв. в подкрепа на деца аутисти. Сред застаналите на старт бе и Йордан Йовчев, който също пробяга 10 км с благотворителна цел.

 

Легендарният гимнастик, участвал на 6 поредни олимпийски игри, стартира в маратона, като тичаше в подкрепа на младежи без родители, принудени да напуснат социалните домове при навършване на 18 г. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари