Младите настъпват в биатлона

Биатлон
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 31/01/2017 14:00
Младите настъпват в биатлона

Биатлонът е скъп спорт. Изисква специфична екипировка, сериозни грижи около притежаваните оръжия, както и доста трудни за поддържане съоръжения. Въпреки това България винаги е имала своите герои в този спорт.

 

Имало ги е още преди Екатерина Дафовска да спечели първия златен олимпийски медал за страната ни в зимна олимпиада или Ирина Никулчина да стигне до бронза в Солт Лейк Сити, има ги и сега в лицето на Владимир Илиев и Красимир Анев.

 

Само преди няколко дни двамата ни накараха да тръпнем в очакване на всеки техен старт на европейското първенство в Полша. Шампионатът стана най-успешният за родния биатлон, а равносметката е злато, сребро и бронз в индивидуалните надпревари, както и 4-то място в смесената щафета.

 

Изглежда обаче, че тези страхотни резултати няма да са последните за най-успешния ни зимен спорт. Голямо израстване само за няколко месеца показа младата смяна на сегашните ни звезди. На Световната купа за юноши и девойки в Поклюка българските биатлонисти показаха, че имат всички шансове трайно да заемат местата си сред най-добрите в тяхната възраст.  

 

По същото време, когато Илиев и Анев печелеха медали в Полша, техните наследници записаха най-добрите си класирания в Световната купа за подрастващи. 19-годишната Милена Тодорова (на снимката) за пръв път в кариерата си влезе в топ 10 в спринта на 7,5 км при девойките, след като през декември 2016 г. на същата дистанция тя имаше 33-то и 56-о място.

 

Кристиян Стоянов и останалите надежди показа, че са стабилизирали и стрелбата си.

 

Състезателката на Берковица Мария Здравкова (18 г.) пък вече е в подножието на топ 20, като преди това едва намираше място в челната 60-ица. За напредъка на българите говори и щафетата. Докато преди малко повече от 40 дни нашите не влизаха в десетката, то сега се наредиха на 6-о място в смесената щафета, където двете дами бяха в отбор с Владимир Оряшков и Петър Велчев и на 7-мо в индивидуалната щафета, в която бягат момче и момиче.

 

При юношите също се забелязва голям напредък. 18-годишният Кристиян Стоянов се утвърди като биатлонист от топ 25, след като се нареди 21-ви и 23-ти в двата спринта.

 

Освен добро класиране на Световната купа в Словения се видя, че младите ни надежди са стабилизирали и стрелбата си. Във всичките си излизания на пистата те допускаха доста по-малко грешки от преди, което показва, че са на прав път.

 

Сега пред биатлонистите ни предстои европейско първенство за юноши и девойки, което стартира утре в Нове Место (Чехия). Дано тази възходяща линия на тима ни да продължи и там и защо не някой от тях да се качи и на почетната стълбичка.

 

Дотук децата показаха, че имат силите за това, а тяхната треньорка - 4-ата от олимпиадата в Нагано Павлина Филипова и въобще ръководството на федерацията, могат да гледат с по-голяма надежда към бъдещето.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари