С мисъл за медали, но и за бъдещето

Художествена гимнастика
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 21/03/2017 11:30
С мисъл за медали, но и за бъдещето

Едно събитие, което от няколко дни се случва в далечна Япония, мина малко тихомълком и почти не получи отзвук у нас. А трябваше, защото се случва нещо иновативно и изключително за българския спорт и по-специално за родната художествена гимнастика.

 

За какво става въпрос ли? За посещението на президентката на федерацията Илиана Раева и нейната заместничка Мария Петрова в Токио и Мураяма.

 

Двете "златни момичета" показаха на всички ръководители как трябва да се работи и какво означава изразът 4-годишен план с мисъл за олимпиадата Токио 2020. Раева и Петрова изкараха около седмица в Япония, а целта им беше да финализират договора за 20-дневни безплатни лагери на националния ни отбор по художествена гимнастика там в следващите 4 години.

 

И като казвам безплатни, значи наистина са без пари - пътуване, хотел, храна, зала за тренировки и т.н., всичко това ще бъде предоставено безвъзмездно на българските грации, и то за 24 души.

 

Как се случва така, че японците не само ни осигуряват перфектни условия, но накрая дори благодарят на българките, че ще ги удостоят с посещенията си в следващите 4 години, въпреки че това ще им струва не малко средства? Това може да каже само Желязната лайди на българската художествена гимнастика. Че Раева управлява федерацията с желязна ръка, никой не може да отрече.

 

Доста често шефката на гимнастиката е в залата, където дава идеи, помага в програмите или разговаря с гимнастичките, за да им вдъхне кураж.

 

Тя е в час с всичко, случващо се в отборите - жени и девойки, с настроението на състезателки и треньори, тя е стълбът на тима във всяка трудност, при всеки проблем, във всяко изпитание. Надали някой ще забрави как успя да се справи със страшната ситуация около инцидента с Цветелина Стоянова и как доведе докрай и помогна на момичетата от ансамбъла да извървят пътя си и да сбъднат мечтата си.

 

Как, докато другите федерации допреди няколко месеца гледаха само към олимпиадата в Рио де Жанейро и не мислеха за нищо друго, в гимнастиката направиха подбор на млади момичетата, които ще се готвят за Токио 2020? И започнаха работа за следващия олимпийски цикъл още преди да приключи предишният. И всичко това благодарение на далновидността на Раева и в името на една цел: да върне художествената ни гимнастика на лидерската позиция в света. Е, получава й се все по-добре.

 

Сега новите ни грации ще имат страхотната възможност да тренират в страната-домакин на следващата олимпиада. Ще имат 4 години, в които да изпробват как ще се аклиматизират най-добре. Колко време ще им отнеме това, как ще се приспособят към обстановката, каква храна ще е най-добре да имат, за да са 100% в кондиция и въобще всичко, което ще им помогне, за да са готови за максимума си.

 

А защо не и за първия златен медал от олимпиада в историята на този спорт. А относно заслугите за това на Илиана Раева, най-силно говори речта на Кацухико Ягучи - шеф на отдел “Образование за цял живот” и отговорник за събитията, свързани с олимпийските игри в Токио. Той я отправи по време на прощалното парти, с което бяха изпроводени Раева и Мария Петрова от Япония.

 

В името на тези бъдещи шампионки Раева търси спонсори не само у нас, но и в чужбина, за да им подсигури максимално добри условия за подготовка.

 

В нея Ягучи обясни как се е борил за благоволението на Раева да избере именно Мураяма за сбор на грациите, включително и лобиране чрез българското посолство в Страната на изгряващото слънце. Колко рано е разбрал, че решението за това може да дойде само от българската шефка. Как след Рио е дошъл у нас със специално подготвена презентация с условията, които японците предлагат. Но най-любопитен е бил отговрът на Раева на неговото предложение.

 

А именно: поставянето на условия, за да отидат момичетата ни на безплатен лагер. Българската художествена гимнастика да стане по-известна в Япония от Котоошу, да се поемат всички разходи по транспорта на отбора, както и домакините да я свържат със спонсори, които да помогнат за развитието на българската художествена гимнастика.

 

За това се изисква смелост да рискуваш, но и да се бориш за най-доброто за твоите състезатели - сегашни и бъдещи, да търсиш нови и нови начини и контакти, за да развиваш своя спорт, да подготвяш нови поколения на световно ниво.

 

Ето на това трябва да се научат всички ръководители на спортове у нас, а не да мислят само колко пари ще им отпусне държавата и да се оплакват как за подрастващите няма средства. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари