Ски, забава и още нещо…

Общество
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 25/02/2010 22:57

В четвъртък преди обяд на пистата до хижа Алеко на Витоша се носи радостна детска глъчка. С малки крачета в ски, къси щеки и пъстри якета по снега пъпли цяла върволица от дечурлига, предвождана от млади момичета и момчета в сини спортни екипи. Отличителните белези на децата – жълти потници с любимия им заек на „Nesquik” отпред. Досетихте се – става дума за добилата вече популярност програма „Научи се да караш ски”.


ПРОГРАМАТА

Тя е съвместна инициатива на Българската федерация по ски и Министерството на физическото възпитание и спорта и се провежда за втора поредна година.
Близо 3 месеца деца от 13 училища от 5-те близки до Витоша столични района се ползват от уникалната възможност да обикнат зимните спортове и планината и то без това да коства кой знае колко средства на родителите им.

„Един кръг от програмата трае от понеделник до четвъртък включително – обясни един от ски-учителите от „Витоша ски”, ангажиран с проекта – Георги Ненов. – Сутрин децата се превозват от съответното училище до лифта, оттам ги поемаме ние и имаме около 2 часа обучение преди обяд. После обядват, малко почивка и още 2 часа ски. Към 14,30-15 ч. тръгват обратно с автобусите към тяхното училище, от където ги прибират родителите им. Децата са много ентусиазирани, харесва им всичко тук и още от лифта започват да питат кога ще караме, къде са ските. Има и някои доста напреднали сред тях, но повечето сега правят първите си стъпки със ски”, допълни Ненов.

ПРАВИЛАТА

А през това време планината е огласяна от мощните викове на малчуганите, които подкрепят с „Давай, давай!” поредния свой съученик, спуснал се в слалома между специалните дунапренени „врати” във формата на барбарони. Това е част от „контролното”, с което завършва всеки един кръг от програмата. Всеки участник се спуска по трасето за време, което се засича почти незабелязано за него. Има и такива, които се возят, дърпани от своя учител, но важното е всеки да се пробва, за да покаже какво е научил за 3-4 дни.
10-те най-бързи пък получават подаръци и правото да участват във финалния кръг през март. В него ще бъдат определени най-добрите скиори, които ще са бъдещите български надежди за по-достойно представяне на зимни олимпиади.ДЕЦАТА
И докато групичките изчакват на финала да се спусне всеки един от участниците, ние поразпитахме децата дали им харесва проектът.
„Казвам се Зорница и съм на 10 години – споделя дребничко момиченце с грейнало в щастлива усмивка личице. – Нашият учител е най-добрият. Много съм доволна от него – бърза да похвали инструктора си детето. – Тук е много хубаво, пързаляме се и е страшно готино”, завършва по детски откровено Зори, която признава, че за първи път се качила на ските през миналата зима.

Сред малките скиорки намираме и една фигуристка – Радостина Караджова, която освен тренировките в клуба „Айс блейд” в Зимния дворец, иска да спортува и сред природата, на въздух. „Препоръчам на всички хора да се занимават със ски, защото това е много полезно - казва тя. – Карала съм и друг път ски, но не съм много добра, затова исках да се науча още”, допълва Радост.

5 дни аванс от миналата година има пред начинаещите и Ива Вълчева. Тя споделя, че преди време е ходила на плуване, играла е по малко и волейбол, но не спортува нещо сериозно. „Разбира се, че ще продължа със ските, много ми харесва”, обявява с гордост 10-годишната възпитаничка на 118 СОУ „Акад. Людмил Стоянов” от столичния квартал „Младост”.

ФИНАНСИТЕ
Победителят от миналогодишното издание на „Научи се да караш ски” е бил на екскурзия в Сейн Мориц в швейцарските Алпи. За тази година организаторите се надяват също да могат да пратят най-добрия в чужбина, но това зависи и от Международната федерация по ски.

„През миналата година успяхме да обхванем 3700-3800 деца, а тази са към 1800. Причината за намалената бройка е в по-оскъдното финансиране. Получили сме 3000 лв. от спортното министерство и още толкова средства са от собствено финансиране. През 2009 г. имахме двойно повече средства – споделя една от инициаторките на програмата Мила Андреева. – От сега обаче министър Свилен Нейков е обещал да върне поне миналогодишното финансиране за 2011 г., така че да се надяваме, че догодина ще можем да обхванем около 4000 деца.”

ЕФЕКТЪТ

Дали обаче има някакъв видим ефект от тази програма попитахме шефа на ски-училище „Витоша” Иван Каневчев, който е бивш селекционер на националния отбор на България при алпийците.


Иван Каневчев (вляво) е доволен, че децата се върнаха в планината.

„Наистина има ефект, защото децата започнаха да се връщат към планината. В крайна сметка гледаме да ги изкараме от стаите и да се запознаят със зимните спортове. В тази криза много от родителите нямат възможност сами да финансират подобна идея, така че този проект е добре дошъл и за тях.
Освен това от миналата година отсяхме 15-20 деца, които попълниха клубовете и тази година се състезават на професионално ниво, което е добре за бъдещето на този спорт.
Така че „Научи се да караш ски” има няколко аспекта – тя работи както за масовия, така и за елитния спорт, а освен това и за интегрирането на децата към движението”, обясни Каневчев.
Той сподели още, че е срещнал много разгневени директори на столични училища, заради това, че техните школа не попадат в програмата. Освен от близките на Витоша райони, са проявили сериозен интерес към програмата и от училища в центъра на София, както и много частни такива.

Един ден от програмата за един ученик излиза около 200 лв. на организаторите, тъй като се включва пълно, чисто ново ски оборудване от „Атомик”, карта за лифта, пари за превоз и заплащане на 50-ината ски-учители от „Витоша ски”, както и постоянна готовност за реакция на планински спасителен екип.

УЧИЛИЩЕТО
На пистата около децата намираме и една от преподавателките им в 118 СОУ - Лидия Петрова. Довела е 24 ученика от своя ІІІА клас или общо 109 от цялото училище от първи до четвърти клас. „Много сме доволни и бихме искали тази инициатива да продължи”, споделя веднага г-жа Петрова, която е и ръководител по проекта за тяхното училище. „Първо изготвихме исканата от нашето министерство документация, за да се включим в програмата. После трябваше да убедим родителите, че това е полезно и добро. Повечето го приеха радушно, но някои се тревожиха, че е много скъпо начинание и няма да могат да продължат и затова си спряха децата. Всичко е безплатно тук, но хората трябваше все пак да закупят специални дрехи за условията в планината, които също са си разход за семейния бюджет. Аз много бих искала да има подобна програма и по плуване, защото нашите деца нямат никакви двигателни навици. Много от тях първия ден тук плачеха, не защото не им харесва, а защото не са свикнали да се движат, да общуват, ако щете”, допълва с тъжна нотка в гласа си г-жа Петрова.


Г-жа Петрова съжалява, че децата нямат двигателни навици.

Докато трае обучението по ски, учениците, които не са се включили в проекта, са обединени в един клас и провеждат нормални учебни занимания. После обаче ще трябва да изслушат наново уроците заради по-голямата част скиори от всяка една паралелка.

ФИЗИЧЕСКОТО

Въпреки че 118-о училище е база на НСА за придобиване на учителска правоспособност и заради това школото е облагодетелствано от към спортна база, г-жа Петрова е установила със съжаление, че часовете по физкултура не са вече сред любимите на учениците. „Има отлив от движението. Повечето деца са много пълнички и за тях движението е голяма мъка. Те плачат не, защото не могат да направят исканото от тях упражнение, а защото трябва нещо да направят”, споделя учителката.

„Много е важно да се спортува, защото се движиш и заедно с това се забавляваш”, откровен е 9-годишният Теодор Стефанов, който играе баскетбол в отбора на училището.

СЛАДУРИ

И ако си мислите, че всички са доволни, жестоко се лъжете. Сред малчуганите срещаме и едно нацупено хлапе – Пепи, което е недоволно, защото треньорът му… е жена. „Тя е лоша, аз исках мъж да ме тренира”, муси се малкият и не можеш да разбереш дали говори на шега или наистина е сърдит. Пепи тренирал плуване, имал 10 купи от състезания в чужбина, но не плувал за някой отбор – просто сам срещу останалите. Освен това не знаел и в коя дисциплина участва, а за стила казва, че е „такъв – гмуркаш се и после плуваш под вода”.
Е, има и такива сладури, при които фантазията е по-развинтена от на останалите, казваме си ние и отиваме да се наредим за чаканото с нетърпение награждаване на победителите.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ

То започва с три пъти „Ура!” за всички участници в проекта и, разбира, се за заека от „Nesquik”, който раздаваше топли напитки около пистата.
Всички призьори от десетката са посрещнати с огромна радост и викове, а естествено, най-големите овации са за победителката Нели Стойкова. „Карам за шеста година. Научи ме баща ми, който също е скиор. Искам да стана състезателка по ски”, споделя 10-годишната бъдеща снежна кралица на България, след като получи наградата си.

 

 


Коментари