Децата на Славия първи на хокеен празник

Хокей на лед
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 18/02/2012 19:22
Децата на Славия първи на хокеен празник

Децата на Славия спечелиха хокейния турнир за купа "Флорина" на собствената си пързалка. Надпреварата във формат крос-айс бе в памет на Кирил Въжаров, бивш вратар на "белите" и националния отбор.

 

Крос-айс означава, че се играе на ширина на леда. На финала малките слависти победиха с 4:3 тимът на НСА в драматичен двубой. За трето място пък ХК Левски надигра с 3:0 ЦСКА. Участва и Айсберг.

 

Победители всъщност са всички деца, които играха. Звучи банално, но е истина, най-вече заради ледения спорт, който съществува в България благодарение на ентусиазъм и любов. Турнирът бе за подрастващи до 10 г. На пързалката в "Овча Купел" кънките и доспехите сложиха малчугани, родени между 2003-та и 2006 г.

 

 

Те превърнаха леда в жарава. И нямаше как човек да почувства студ като ги гледа. Те са причината, колкото и трудно да изглежда, на хокея да се случват хубави неща и бъдещето на тази велика игра да не е като в пясъчна пустиня. Има вероятност турнирът отново да стане международен.

 

"Всичко стана случайно, сподели пред Viasport.bg босът на "Флорина" Васил Мирчев. - Синът ми почна да тренира хокей в Славия. Доведе и другарче. Той боледуваше често всяка зима, вземаше лекарства... Тази зима още не е боледувал, честна дума! Съответно не е взимал лекарства. Идеята да подпомогна турнира се роди от разговори с треньори. Роди се от ентусиазма на всички в тази игра, на другите родители, с които се сприятелихме. Искам да развием напреварата, да поканим отбори от съседните страни. Вече съм запален по хокея."

 

Бизнесменът ще помогне и за по-добър вид на хокейната зала. И няма по-добра реклама за играта от примера с боледувалия досега малчуган.

 

Накрая абсолютно всички деца получиха награди - шапки, шайби сувенири, медали, осигурени от специализираните магазини на хокеистите. Повечето индивидуални отличия бяха раздадени в състезания по специални умения - дузпи, бързина, дрибъл между конуси, по подобие на звездния уикенд в Националната хокейна лига на САЩ и Канада.

 

Част от наградите за малките хокеисти

 

Имаше много публика в залата. И един специален зрител. Кирил Въжаров. Днес той трябваше да навърши 24 години. Всъщност той навърши 24 години... Навърши ги за хората, които го познаваха, за всичките си приятели и съекипници, които бяха треньори, съдии и организатори на детския турнир.

 

Всички резултати от първата фаза: Славия - ЦСКА 9:0, НСА - ЦСКА 6:2, Славия - НСА 1:0, ХК Левски - Айсберг 2:1 и 1:1

 

Индивидуалните награди

 

Най-добър вратар: Максим Димитров (Славия)

Голмайстор №1: Денис Янков (Айсберг)

Най-бърз: Марио Атанасов (НСА)

Най-техничен: Алекс Николаев (НСА)

Специална награда: Алекс Мирчев (Славия)

Най-добри състезатели в отборите: Калоян Наумов (НСА), Мартин Матрозов (ЦСКА), Константин Георгиев (ХК Левски), Лъчезар Ангелов (Айсберг), Константин Диков (Славия)


Коментари