Над 1000 деца превърнаха Южния в спортна площадка

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 21/05/2012 10:03
Над 1000 деца превърнаха Южния в спортна площадка

Под мотото „Аз обичам спорта” над хиляда деца участваха в спортния празник в Южния парк в столицата, организиран от Министерството на физическото възпитание и спорта.

Децата се включиха в състезания по футбол, бадминтон, миниволейбол, стрийтбаскет, стрелба с лък, минитенис на корт, лека атлетика, спелеология, шахмат и ВМХ – демонстрация на колелета. Състезанията бяха организирани съвместно със спортни федерации, които осигуриха различните уреди и пособия в парка.

„Радвам се, че днес сме всички заедно тук, на този голям спортен празник, обединени от идеята да спортуваме и да покажем, че спортът е формулата за добро здраве и пълноценен живот. Министерството на физическото възпитание и спорта отделя всяка година около 1 милион лева за програмите и дейностите за развитие на спорта за учащите и подрастващите. Мисля, че всичко това намира реализация тук. Надявам се в бъдеще да сме отново обединени и нашите деца да растат в хубави спортни бази, да развиваме тяхното здраве и функционални способности. На добър час на всички!”, с тези думи министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откри празника, обиколи всички спортни площадки, разположени в Южния парк, и наблюдава уменията на децата в отделните спортове.Министерството на здравеопазването също се включи в спортния празник с инициатива на министър Десислава Атанасова за осигуряване през целия ден в парка на мобилни кабинети за анонимно и безплатно изследване на ХИВ/СПИН и за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Здравният министър също присъства на празника и наблюдава състезанията в отделните спортове. На специален щанд на Министерството на здравеопазването децата получиха информационни материали за ролята на спорта и на здравословното хранене и последиците от тютюнопушенето.

Във волейболния турнир своите умения показаха големият наш волейболист Борислав Кьосев, Евгени Иванов-Пушката и Светлозар Иванов. Една от легендите на ЦСКА футболистът Светлин Мирчев доведе свои възпитаници, които участваха в надпреварата по футбол. Сред тях бе и почти 6-годишният магьосник на футболната топка Александър Добромиров Семов. Футболната среща между отборите на „Барса – БГ” и „Лъвчетата” завърши с резултат 3:2. Носителите на купата „Аз обичам спорта” от футболния турнир – отборът на „Барса – БГ”, връчиха на министър Свилен Нейков един от своите златни медали. На празника беше и третата в света в бордъркроса Александра Жекова, която е едно от лицата на националната кампания „Аз обичам спорта”.

 Спортният министър Свилен Нейков даде старт на лекоатлетически крос по алеите на парка с участието на възпитаници от дома за деца, лишени от родителска грижа „Асен Златаров” – София.

Световните шампиони по карате до шотокан Кристина Свиленова и Радослав Пенов ангажираха вниманието на децата, които проявяват интерес към бойните спортове. Представени бяха още спортовете джу джицу и полицейска лична защита. Възпитаници на трите столични спорни училища и представители на спортни клубове показаха демонстрации на айкидо, джудо, борба, спортна акробатика, самбо, художествена гимнастика. С младата ни надежда в шахмата Деница Драгиева премериха сили приятелите на най-древната игра. Двойките ни по акробатичен рокендрол в клас деца Александър Иванов – Цветина Нацева, и в клас юноши Мирослав Александров и Мария Георгиева, демонстрираха на сцената красотата на този спорт. В турнира по бадминтон участва спортен клуб за хора с увреждания „Орел”.


Победителите в отделните спортове получиха купи, медали и награди лично от министър Свилен Нейков и от неговите заместници доц. Лазар Каменов и Иван Ценов на специално изградена сцена в парка.

 


Към  спортния празник, организиран от МФВС, се присъединиха и участниците в благотворителната кампания „Подай ръка”, която се реализира в помощ на незрящите хора в България под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов. В игри и спортове за незрящи хора - шоудаун, шахмат, табла, дама, участваха известни спортисти и всички желаещи посетители на парка. Инструктори от фондация „Очи на 4 лапи” представиха кучета – водачи.
В празничната програма участваха любимецът на тийнейджърите Рафи, вокална група на незрящи момичета „Феникс”, фристайлърите към сдружение „Промени посоката” и други таланти.

 

Празникът представлява кулминация на Националната кампания „Аз обичам спорта” на МФВС, която за трета поредна година се провежда в страната през май - Месец на българския спорт. Целта на спортното министерство е да се покаже, че спортът е най-мощната алтернатива на агресията, затлъстяването, обездвижването и вредните зависимости и да мотивира все повече деца и подрастващи към занимания със спорт и физическа активност.

 

Партньори на Националната кампания „Аз обичам спорта” през тази година са М-Тел, Девин и Пепси, които осигуряват награди за най-добрите млади спортисти.

 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА - ТУК


Коментари