Вратарят на Славия зарадва ученици

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 15/11/2012 17:21
Вратарят на Славия зарадва ученици

15 ноември 2012 година ще остане в спомените на много ученици и учители в 78-о СОУ "Христо Смирненски" в град Банкя. Със сигурност и човекът, усмихнал деня на всички тях - вратарят на Славия Георги Петков, няма да го забрави дълго.

На пръв поглед не се случи нищо кой знае какво - Петков, играл в националния отбор и пазил за Левски в най-големите евроуспехи на тима с четвъртфинала за купата на УЕФА и единственото досега участие на български клуб в Шампионската лига, прекрачи отново прага на школото, от което някога тръгва в професионалния футбол. Харесан от Локомотив (Сф) и Славия, роденият в Пазардижик Петков избира настоятелната покана на покойния вече Стоян Коцев-Кано.

И не му бе никак лесно, но за сметка на това доста приятно. Раздаде десетки картички с автографи, позира за снимки, учителите и директорката доцент Весела Неделчева го дърпаха от кабинет в кабинет, срещаха го всякакви хора, стискаха му ръката. Оказа се, че учителката по математика го помни с добро...

Визитата на Георги Петков бе част от празненствата по случай предстоящото отбелязване на 125 г. от основаването на училището - най-голямото като площ на Балканския полуостров. Viasport.bg вече доста често посещава Банкя заради 78-о СОУ. Има защо - не само заради спортната традиция, а и поради факта, че през тази година там бе създадена спортна паралелка с разширено изучаване на чужд език. В нея учат и спортуват футболисти и волейболисти.

А някога Георги Петков идва от Пазарджик в частен колеж след завършен 9-и клас. Приели са го след кастинг с още 23 момчета от цяла България. Все талантливи футболисти и хора. От випуск ′94 единствено той стига до най-високото ниво на футбола в България.

 

Вратарят получи подарък - книга на директорката на школото в Банкя, доцент Весела Неделчева. Вътре има негова снимка


"Той още тогава си беше изявен лидер, а и добър ученик, спомня си класната му Кирилка Диковска, която и днес е учител в 78-о СОУ. Имам хубави спомени от него. От доста време исках да установим контакт и да го поканим тук". На таблото на славата е поставена снимка на Петков от годините в Левски. Там той получи шапка и флагче от треньора на футболистите и също учител - Живко Пъшев.

Дойде време вратарят да даде интервю на ученичката Лия Найденова от 8-и б клас, подготвена изключително добре за разговора в учителската стая. "Прекрачих прага на училището с хубави чувства. Виждам тук доста хора, които са ми помогнали да бъда това, което съм. Определено моята класна, г-жа Диковска, бе моят любим учител. Тя ми беше като втора майка."

 

Георги Петков даде интересно интервю пред един талант на журналистиката - Лия Найденова


И разказа на Лия историята (ще бъде публикувана в специален училищен вестник в чест на юбилея) как някога от нападател е предпочел да застане на вратата, рискувайки скъсване на отношенията (само за малко) със своя баща, бивш реализатор на Хебър (Пазарджик). Георги не скри очудването си от подобрената спортна база на школото и отправи призив към учениците повече да спортуват - независимо какво, и по-малко да стоят пред компютрите.

А големите празненства за годишнината на 78-о СОУ тепърва предстоят...


Коментари