В клуба на Симона Пейчева греят само усмивки

Художествена гимнастика
Добави в Svejo
    Мая Димитрова 14/05/2010 21:09
В клуба на Симона Пейчева греят само усмивки
Какво е до вчера да си бил звезда на големи първенства и да си впечатлявал света със сложните си изпълнения на килима, а днес да се опитваш да научиш малките момиченца на художествена гимнастика или поне на основните й елементи? Това се опита да разбере „Виа Спорт” от най-подходящия за случая човек – Симона Пейчева.

Доскоро тя бе най-добрата ни гимнастичка и носеше медали и радост на България, а от октомври насам събира дечица в залата на националния стадион, за да ги „запали” по своя спорт. След като прекрати състезателната си кариера след олимпиадата в Пекин 2008, Симона роди сина си Алексей, а после основа и своя клуб „Си Ви Спорт”.

Тъй като бяхме любопитни как Пейчева провежда една тренировка със своите възпитанички, решихме да й отидем на гости в залата по художествена гимнастика на стадион „Васил Левски“.
Пристигаме в 18,00 ч., както се бяхме уговорили, но Симона я няма там. Отскочила до съседното кафе за сандвич – първия й за деня. Въпреки това обаче дечицата са вече в залата, в която има само два терена, а се готвят няколко клуба. Посреща ни пълен килим с малки момиченца с прибрани коси, облечени в красиви розови трика. Около 20 малки принцески са подредени на пода в неравномерни редички и съвестно стоят на „жабка”.На канапето пред килима ни посрещна Вержи, която работи заедно със Симона. „Всички са между 4 и 9 годинки”, бърза да ни каже тя. Още на пръв поглед по-малките като че ли изглеждат по-наперени, дори самоуверени, докато по-големите каки тихо изпълняват указанията и не смеят много-много да се разсейват.
Всички обаче са с грейнали личица. Няма сълзи и нацупени муцунки, както първоначално очаквахме. Всяка мъничка звездичка се старае да изпълни това, което Вержи й е казала.По време на тренировката все повече се уверяваме, че Симона и Вержи са много добър тандем. Подхождаха с внимание към всяка гимнастичка. А когато бърборанките се разшумяваха, двете с умерена строгост ги усмиряваха. Без значение от възрастта, всички се обръщаха към Симона и към Вержи по име. „Симона, виж как правя този шпагат“, „Вержи, виж какво мога“, „Симона, добре ли правя това?“ И с грейнали очички и отворени сърчица очакваха одобрение.Двете млади треньорки са се насочили към детско-юношеския спорт и искат да постигнат масовост. Не стресират децата, карат ги да заобичат художествената гимнастика и да ходят с желание на тренировка.
Дали обаче Симона не я тегли към елитния спорт? „Нямам намерение да се занимавам на този етап – откровена е тя. - Ако обаче от многото малки звездички някоя заблести по-ярко – защо пък не? Но засега приоритет е семейството и синът ми”, добавя Пейчева.

Снимки: Бойко Кичуков


Коментари