Стотици се забавляваха на Фамилатлон 2013

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 18/05/2013 23:18
Стотици се забавляваха на Фамилатлон 2013

Стотици столичани се забавляваха в съботния следобед по време на празника на семейството, спорта и здравословния начин на живот, наречен Фамилатлон.
Той бе организиран за пета поредна година от Асоциация Родители в партньорство с Фондация Приложни изследвания и комуникации и Столична община.


40 клуба за спорт и свободно време бяха опънали шатри покрай Поляната с гълъбите в Южния парк и привличаха интереса на малки и големи. Имаше за всекиго по нещо – едни опитваха уменията си да боравят безопасно с интернет, други пробваха да наблядават птици с бинокъл, трети ходеха по въже, а четвърти се изявяваха на йога, карате, лакрос и др. Както обикновено, играта "Малката Европа" предизвика най-голям интерес и през целия следобед из парка можеха да се срещнат деца с карти, които обикаляха да събират печати от посещението си в 27-те европейски столици.


Около половин час след старта на Фамилатлон по програма се появиха и спортният министър Петър Стойчев, и неговият заместник Йордан Йовчев. Те не само че поздравиха участниците, но се включиха в големия велопоход, който обиколи алеите из парка без да има състезателен характер.


"Нека има Фамилатлон всеки ден", пожела на насъбралите се участници Стойчев. Йовчев пък не смогваше да раздава автографи и да се снима с децата.
По-късно от сцената приветствия към децата и родителите им отправиха и кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на образованието, младежта и науката Мариана Банчева и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

Отборът от четвъртокласници на 73 СОУ "Владислав Граматик" спечели викторината с интересни, но доста трудни въпроси, които изискваха предварителна подготовка. "Да мотивираш детето, да му дадеш крилца да лети напред – това за мен е най-важното. Не оценката или наградата. Децата обичат най-много игрите, а няма по-хубаво от обучението чрез игра”, сподели тяхната преподавателка Димитрина Димитрова.
За тях и за представителите на 104 СОУ „Захари Стоянов”, които им бяха достоен съперник, имаше както индивидуални, така и награди за цялото училище – топки за спорт и други пособия.

 Специална награда имаше и за децата от 93-та детска градина „Славейче” в кв. „Лозенец”, които бяха най-активни във велопохода за най-малките. „Децата са ни много активни що се отнася до спорт, защото работим много в това направление. Родителите им ги подкрепят напълно и насърчават. С тяхна помощ организираме състезания в двора на нашата детска градина, а сега се представихме с 30 дечица”, похвали се г-жа Тонева.

Най-голям интерес от спортните клубове пък като че ли предизвика този по карате „Ронин”, който се представи с 10-ина свои състезатели. Те демонстрираха уменията на сцената, но обучаваха и начинаещи на първите стъпки в бойното изкуство. „Аз работа с около 70 деца, но като цяло в клуба тренират над 150. Интересът към каратето като че ли се завръща. Виждаме и тук, че дойдоха много повече хора в сравнение с предходната година. Четирима от децата, които участваха в демонстрацията, са национални състезатели и имат изяви и по международни състезания. Някои от тях са и републикански шампиони, въобще като цяло се състезаваме успешно”, разкара треньорът Лъчезар Цветков.

 Малко преди награждаването пък своите умения показаха и възпитаниците на айкидо клуб „Чоуа”, чиито демонстрации бяха съпроводени с мощни възгласи от страна на публиката.

Освен да се запознаят с различни спортове, децата и родителите им имаха възможност да се потопят в дебрите на интернет с Microsoft, да почерпят опит от спец.екипа за безжични комуникации SWAT и дори да се посъветват със специалистите от националната информационна линия за наркотиците и алкохола към Асоциация Солидарност.

И тъй като в това издание на Фамилатлон идеята бе включването на татковците в забавлението на децата, действително десетки бащи участваха с интерес в специалната приключенска програма, а после и в томболата с награди. 9-годишният Христо Димитров спечели първото място в конкурса за най-добре нарисувана покана към своя баща.

Viasport.bg бе медиен партньор на празника, а онлайн магазинът ни за спортни стоки SportforMe.com осигури за томболата ваучери с 15% отстъпка при пазаруване.


„Радостното е, че все повече хора се включват в нашата инициатива. В интерес на истината един такъв празник не се организира лесно, но пък удовлетворението е много голямо – сподели председателят на Асоциация Родители Цвета Брестничка. – Опитваме се за всяко издание на Фамилатлон да има нещо различно, както сега бе с включването на бащите. Тази година имахме притеснение, че се падна работен ден, но пък изместихме празника, така че хората да могат да дойдат и след приключване на работа”, допълни тя.

 

След толкова много емоции, надпревари и награди празникът завърши с … ябълки за смет. Така, отново под формата на игра бе направена и оборка на Южния парк, в която децата отново участваха с огромен ентусиазъм.
С почистването обаче съвсем не се сложи край на Фамилатлон, тъй като още в неделя подобен празник ще се проведе и в Козлодуй, за трета поредна година. В Горна Оряховица също ще посрещнат празника на семейството за втори път, а дебют ще има в Габрово.

Очаквайте интервю с Цвета Брестничка

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ПРАЗНИКА – ВИЖТЕ ТУК

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари