БФ по хандбал

Спорт: Хандбал
Град: София
Квартал: Център
Адрес: бул. Васил Левски 75
Телефон: 02 980 28 80, 02 930 06 10
Web: www.bulgarianhandball.eu
Описание:

При анализът на исторически документи и други източници се вижда, че корените на хандбалната игра се крият в далечното минало. Игри с хвърляне на топка са познати още в древноста. Различни изследователи съобщават, че такива игри са съществували в древен Египет, Гърция и Рим. Героите на келтите на британския остров са отморявали, като са играели игри с хвърляне на топка срещу стена. На американският континент са открити следи от игрища и скални рисунки изобразяващи движения с хвърляне на топката.
През 1898г. била практикувана за първи път играта със седем играчи”хаандбол”, подобна на днешната игра 7:7. Това направил учителят Холгер Нилсен със своите ученици в училището на малкото градче в Дания – Ордруп. През 1906 г. Нилсен издава правилата на играта в техния първоначален вид.
Хандбалът е признат като спортна игра през 1926 г. През 1928 г. се утвърждава като равноправен спорт в световен мащаб, когато на олимпийските игри в Амстердам се учредява Международната аматьорска хандбална федерация /МАХФ/.

Официалните правила за играта 7:7 се приемат през 1934 г.

По време на олимпийските игри през 1936год. хандбалът /11:11/ е включен в програмата на състезанията. Този вид хандбал се играе на футболно игрище с 11 играчи.

През 1946 г. в Копенхаген се учредява международната федерация по хандбал /МФХ/ на мястото на разпадналата се МАХФ. Провеждат се първите световни първенства: за мъже през 1938 г./ 7:7  и  11:11 /, шампион става Германия; за жени през 1949 г./ 11:11 / шампион е Унгария, а през 1957 г./ 7:7 / шампион става отборът на Чехословакия.

Хандбалът постига голяма популярност и масовост главно в страните на Европа. Налага се играта със седем играчи /7:7 /. През 1960 г. се преустанови провеждането на световни първенства 11:11 за жени, а за мъже през 1966 г. Характерното за този период е бързото развитие на техниката и тактиката на играта. Започва системно провеждане на световни  първенства.

Първото следвоенно световно първенство за мъже се провежда 1954г. в Швеция, която спечелва и титлата, а при жените домакин на първото световно първенство през 1957г. е Югославия, като 1-во място заема Чехословакия.

От 1972 г. играта е включена в програмата на олимпийските състезания за мъже, а от следващата през 1976 г. за жени. Първи носители на титлата олимпийски шампион са били :

мъже – Югославия и жени – СССР.

Провеждат се и първите европейски първенства: за мъже през 1994 г., шампион става Швеция, за жени през 1994 г. шампион е Дания.

Ежегодно се организират турнири за купите на Европа между най-добрите клубни отбори.

У нас през 1958 г. Българският съюз за физическа култура и спорт /БСФС/ си поставя за задача да развие хандбалния спорт у нас. През месец октомври същата година се учредява републиканска секция по ръчна топка и се отпускат необходимите средства за създаване на материална база. Проведените три централни курса за обществени инструктори /1959-1961 г./ и няколко окръжни семинара на млади хандбалисти създават необходимите предпоставки за обучението.През м.юни 1959 г. за първи път в нашата страна беше организиран официален турнир по ръчна топка с участието на отбори от Бургас, София и Пловдив / с два отбора/. Шампион на турнира стана отборът на гр. Бургас. В началния етап ценна помощ на родния хандбал оказват полският треньор В.Камински/1960 г./, румънският Й.Шустер/1963 г./ и съветският Сп.Миронович /1972 г./

Изключително важна роля за популяризирането на хандбала изиграва включването му през 1958 г. в учебната програма по физическо възпитание в училищата.

Съществен дял за развитието, популяризирането и издигането на спортното майсторство в хандбала има ВИФ”Г.Димитров”сега НСА “В.Левски”. От 1945 г. хандбалната игра се изучава от студентите, а от 1962 г. в института е обособена и специалност по хандбал. Своя принос в развитието на хандбала дават и възпитаниците на бившите техникуми по физическа култура в гр. Пловдив и гр. Правец.

Значителните успехи в масовизиране и спортното майсторство бяха предпоставка да се оформя като комплексни центрове по хандбал дружествата ЦСКА “Септемврийско знаме”, “Локомотив” /София/, “Спортист”/Кремиковци/, “Черноморец”/Бургас/, “Локомотив” /Пловдив/, “Осъм” /Ловеч/, Хасково, “Янтра” /Габрово/, “Локомотив” /Варна/, Шумен, “Пирин” /Благоевград/, “Беласица” /Петрич/, “Пирин” /Г.Д./и др. В повечето от тях функционират отделения по хандбал към УСШ и ССШ, полуинтернати  и т.н. От 1975 г. е открита паралелка по хандбал към спортното училище в Ловеч, а по-късно и в градовете Хасково, Добрич, Шумен, Габрово, В.Търново и др.

От 1961 г. датират официално републиканските първенства за мъже и жени.

От 1964г. се провежда турнир за купата на Република България.

Българската федерация по хандбал/БФХ/ приема, че през предходните етапи е изградена солидна спортно-техническата база и на тази основа поставя конкретни задачи за класиране на световни първенства и олимпийски игри, борба за призови места и медали. За изпълнението на тези задачи беше направена организация, при която се осигуриха условия за целогодишна и пълноценна подготовка на националните отбори. Обогати се международният спортен календар, като отборите ни участваха в силни турнири, където се срещаха с висококласни състави.

За първи път България излезе на европейската и световна хандбална сцена/форум/ в световния нов и модерен вариант на нашия спорт-ПЛАЖЕН ХАНДБАЛ.Една велика игра предлагаща много ДИНАМИКА,БЪРЗИНА ,АТРАКЦИЯ и ЗАБАВЛЕНИЯ.

Родината на плажния хандбал е Италия.През 1992г.се провежда първият турнир по плажен хандбал   на плажа на остров Понца.През 1994г. в Италия, а по-късно и в Холандия са обсъдени правилата и дефинирането на плажния хандбал като световен спорт.През 2000г.се провежда  първият Европейски шампионат в гр.Гаета-Италия.   Първи стъпки у нас плажния хандбал прави през 1996г,когато БФХ организира  първи Републикански турнир в гр.Приморско и втори през 2000г.

След пет годишна пауза през 2005г.,зелена светлина на плажния хандбал в България официално дава новият УС на БФХ с президент Александър Евтимов.Сформира се комисия по плажен хандбал с председател Илонка Стойчева.Комисията започва да работи усилено за популяризиране и ускоряване темпото на развитие на този нов хандбален продукт в България.

През 2007г. се провежда първото Държавно първенство по плажен хандбал за мъже и жени в к.к. Зл.Пясъци,а през 2008г. провежда и първото Държавно първенство за юноши и девойки в гр. Приморско.

Същата година комисията по плажен хандбл в БФХ провежда и първи Международен турнир за мъже и жени в к.к. Зл.Пясъци под патронажа на кмета на гр.Варна Кирил Йорданов и президента на АУС,,Академик,, доц.Славейко Господинов.

На ЕШ  в Германия 2006г.нашите национални отбори  мъже и жени  направиха успешен дебют.Няколко месеца по- късно на Световния шямпионат в Бразилия,женският ни национален отбор с тренъор Минко Запрянов се класира на престижното четвърто място и се нарежда сред световния елит по плажен хандбал.

Тук Международната хандбална федерация избира нашата  капитанката Симона Запрянова в идеалната осмица на световния отбор по плажен хандбал.

Философията на модерния,естетичен и атрактивен плажен хандбал е ,,FAIR PLAY,,Играе се на пясъчно игрище с размери 27-12м с две полувремена по 10 мин,с 5 мин.почивка. Отборът се състои от 8 играчи,като 4 /3+1вратар/ от тях са в игра.За всеки атрактивно вкаран гол отборът получава 2 точки.2 точки се отсъждат при гол от дузпа ,гол вкаран от втория вратар/играчът с потник/ и когато вратарят вкара гол директно в противниковата врата .Победител е отборът завършил играта с резултат 2:0,или 2:1 след изпълнение на дузпи /,,сам срещу вратаря,,/

Българският плажен хандбал може да се похвали и със своите първи международни съдийски двойки  Г.Дойчинов/ Р.Колев,К.Костов/К.Иванов, международни наблюдатели Г.Дойчинов , К.Илиев и международен делегат М.Костов.

Важен исторически факт е и решението на БФХ първенствата за мъже и жени в “А”РХГ от 1977/78 год. да се провеждат само в зала.Това даде силен тласък в усъвършенстването на спортното майсторство. Резултатите не закъсняват.

Най – значимите български успехи на световни и европейски първенства са:

мъже СП - през 1974 год. 11-то място в ГДР с треньор Симеон Пишманов, а през 1978 год. в Дания 13-то място с треньори Веселин Пенчев и Стефан Милев; ЕП шампиони за железничари /3 пъти/

жениСП - през 1982 год. 10-то място в Унгария с треньори  Никола Илиев и Вълчо Даскалов, а през 1990год. 12-то място в Ю. Корея – Любозар Терзийски, Ив. Киров и Коста Ганев

девойки до 20 г. – СП - треньори на българският нац.отбор са: през 1983/5-то м./- Л.Терзийски и Р.Иванчев; през 1989 /3-то м./- Ил.Накова и П.Палазов; през 1991/8-мо м./- Хр.Джабарски и Н.Илиев; през 1993/2-ро м/ – Йонко Стоянов и Г.Минков; през 1995/9-то м./ – Доб.Очков и Ил.Върбанов; през 2007класиране за ЕП – Хр. Коев

плажен хандбал4-то място на СП за жени в Бразилия и 8-мо на ЕП в Германия през 2006 – тр. М. Запрянов.

Успехите на националните отбори бяха предшествани от добрата работа по клубове и успешното участие на водещите български отбори за Купите на Европа. В турнира за КЕШ  /жени/ отборът на ВИФ / с тр. Т. Вълчев/ на два пъти /1980 и 1981 г./ достигна до полуфинал. Също до полуфинал достигат отборите на “Спортист” Кремиковци жени /с тр. К. Бочев/ през 1981 г. и два пъти /1985 и 1989 г./ на ЦСКА

/с тр. Л. Терзийски/ в турнира за носители на национални купи.

От 1984 г. се провежда турнир за Купа на БФХ. Нейни първи носители са били : мъже- ВИФ”Г.Димитров”/тр. Ал. Върбанов/ и жени – “Кремиковци”/тр. К. Бочев/.

Като израз на порасналия международен авторитет на БФХ  Международната федерация по хандбал  повери на България организирането и провеждането през 1987 година на световното първенство група “Б” за жени и световното първенство за девойки до 20 год. през 1993 година.

Зона Витоша – София  , Банкя , Благоевград , Г . Делчев , Мездра , Петрич , Сливница, Нови Искър , с . Илинденци и др.

Зона Мизия – Велико Търново , Г . Оряховица , Плевен , Ловеч , Габрово, Свищов , Стражица , Левски , Павликени , Лом , с. Угърчин, с. Българене , с. Гулянци , с. Джулюница и др

Зона Тракия – Бургас , Гълъбово , Поморие , Несебър , Хасково , Баня , Панагюрище , Пловдив , с . Труд , с . Минерални бани , с . Павелско и др .

Зона Черно море – Варна , Добрич , Каварна , Шумен , Каспичан , Нови пазар , Кубрат , Мартен , Опака , Дългопол и др.