Паолина Попова: Ако продължавам, ще успея

Фигурно пързаляне
Добави в Svejo
    Viasport 28/07/2014 15:50
Паолина Попова: Ако продължавам, ще успея

Младата ни състезателка по фигурно пързаляне Паолина Попова попадна за първа година в програмата „Спортни таланти” на „Еврофутбол”, благодарение на която замина на подготовка в САЩ. Ето какво разказа Поли за престоя си зад Океана пред екипа на програмата, на която Viasport.bg е медиен партньор.

- Разкажи ни повече за това – ти замина при един от известните треньори по фигурно пързаляне, украинеца Сергей Вайпан – как се свърза с него?
- Има още една българка, която тренира при него, нейните родители работят в САЩ... Намерихме се чрез нея и така имах възможност да тренирам и аз при него.


- Какво означава за теб на тази възраст да си два месеца сама извън България? Заслужаваше ли си?
- Да, определено си заслужаваше. В началото не забелязвах трудностите, но към края вече много ми домъчня за родината и за моето семейство. Бих ходила да работя там и да тренирам след години, но се надявам винаги да си остана в България.


- Как се подобри твоето представяне на леда в спортно-технически план?
- Много си подобрих техниката на пързаляне, захода за скоковете и най-вече подобрих скоростта на пируетите си, което е много важно.


- А в психологически аспект има ли подобрение?
- Да се надяваме, това ще се покаже с времето. Имам достатъчно увереност, но не и прекалено, защото тогава също не се получава добре. Трябва да имам ясна представа за себе си – нито по-малко, нито повече.


- Успя ли да посетиш някои от градовете и забележителностите в САЩ извън тренировките?
- Всяка неделя ни беше почивния ден и оползотворявахме свободното си време. Сбъднах една от мечтите си – ходих до Ню Йорк, видях Статуята на свободата, качих се на Емпайър Стейт Билдинг и още много неща...


- Пеша ли се качи?
- А, от 86-ия до 102-рия етаж. Усещането е все едно съм на Витоша!

 

Поли получи чека си по програмата от единствената ни олимпийска медалистка в ледените спортове Евгения Раданова. Снимки "Еврофутбол"


- Каква е разликата в манталитета на американските спортисти и на твоите връстници в България?
- Като че ли там са по-дружелюбни, по-непринудени. Иначе не бих казала, че са по-добри от нас – добри са, но и ние имаме много добри спортисти. Единственото, по което ни превъзхождат е базата. Почти във всеки квартал имаше пързалка и децата можеха да тренират по-свободно. Тук се събираме по 20 деца на една тренировка – като сме всички на един лед, как ще го разделим!?! Не става. Достъпът до техните пързалки е абсолютно свободен – когато аз тренирах сама сутрин, идваха и възрастни хора да тренират, което е обичайно за тях. Типично за американците – за тях няма значение възрастта.


- Какво ти предстои до края на годината? Докато беше в САЩ успя да спечелиш и бронзов медал на едно състезание – поздравления за това! Очакваш ли още медали?
- Разбира се. В момента работя по това. Трудя се много за контролното състезание, което ще бъде август месец. Надявам се и че ще успея да се реализирам на някое международно състезание, защото това наистина е важно за мен.


- Докъде се простират твоите спортни мечти?
- Не мога да кажа – всеки иска да бъде олимпийски шампион, всеки иска да бъде световен шампион... Аз искам да видя какво е да участваш на такива големи първенства, да мога да се реализирам, да покажа на хората, да остана в историята... Да покажа какво мога не само на тренировка.


- Имаш ли девиз, мото или просто нещо, което ти помага в трудни моменти?
- Ще успея – не днес, не утре може би, но ако продължавам, ще успея!

 

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари