Паолина Попова: В САЩ ме впечатлиха пързалките им на всяка крачка

Фигурно пързаляне
Добави в Svejo
    Viasport 30/12/2014 14:30
Паолина Попова: В САЩ ме впечатлиха пързалките им на всяка крачка

17-годишната ни фигуристка Паолина Попова имаше доста интересна година. През лятото тя изкара 2 месеца на лагер в американския град Нюунгтън, щата Кънетктикът при украинския треньор Сергей Вайпан. През това време в Бостън тя участва и на турнир за юноши и девойки в конкуренцията на 240 състезатели, където спечели бронзов медал.


Това начинание Поли осъществи, благодарение на финансовата помощ на „Еврофутбол” и неговата програма „Спортни таланти”, част от която тя бе за първа година.


Ето какво сподели Паолина след церемонията по закриване на поредното издание на програмата.

 

- Поли, разкажи как премина за теб този сезон?
- Премина много добре. Имах планиран спортен лагер в щата Кънектикът, от който съм много доволна. Научих много неща, като имах възможност да тренирам в много добри условия.


- Разкажи малко повече за този лагер.
- В България през лятото нямаше къде да се тренира на лед и затова използвах възможността да замина за САЩ. През тези два месеца тренирах дори двойно по-усилено, отколкото бих могла у нас.


- Как се намерихте с треньора Вайпан, как стана връзката?
- Чрез една моя съотборничка – Теодора Маркова, с която се познаваме от малки. Тя живее и тренира там и ми помогна да осъществя връзка и да замина.


- С какви впечатления си от начина на подготовка в САЩ?
- Впечатленията ми са страхотни. Много здраво тренирах – по цял ден. Беше доста изморително. Имахме само неделния ден за свободен през седмицата. Благодарение на почивните дни обаче успях да видя Ню Йорк, Бостън и други забележителности. Тренировките минаваха доста тежко, но и много ползотворно.

 

В края на лагера обаче при един от скоковете на тренировка контузих сериозно коляното си. В началото не изглеждаше толкова зле, но в последствие се оказа, че травмата е доста сериозна. Оказа се, че съм получила възпаление на бурсита на коляното, наръбен хрущял и трябваше да ми бият колагенови инжекции. Стигнах до 6 или 7 инжекции и една с хиалуронова киселина, имах шокова и лазерна терапия. Така от края на лятото и цяла есен бях по терапии за коляното. Опитвах се и да тренирам през това време, като смятам, че запазих формата си с изключение на скоковете, които не можех да правя заради контузията. В края на ноември, след последната инжекция, прекъснах за 2 седмици занимания, но сега вече отново съм на тренировки. Още не съм започнала да скачам, но и това се надявам да се случи в следващите седмици.

 


- Какво ти предстои догодина? Изготвихте ли с треньорката Емануела Илинова календар за следващия сезон?

- Да се надяваме, че като започна да скачам, всичко ще е наред и ще мога да вляза във форма за държавното първенство февруари месец. Чак след това ще преценим какво ще правим.


- Какво всъщност ти направи най-силно впечатление в Америка?
- Това, че имат пързалки под път и над път. Във всяко малко селце имат пързалка. Разбира се, това не са големите зали, а малки, тренировъчни пързалки, които обаче са напълно достатъчни за подготовка, а и не са скъпи за поддръжка.


- Трябваше ли да заплащаш такси за лед и за други неща?
- Да, трябваше да се праща. Въобще там нещата са доста по-различни, отколкото тук, в България. В Америка всичко се заплаща - всеки час лед, тренировка и т.н., едва ли не като кихаш на леда, трябва да си платиш (смее се). Всичко излезе доста скъпо, още повече след проблема с коляното и добре, че бяха хората от „Еврофутбол” и „Спортни таланти”, които пренасочиха планираните за подготовка средства за моето лечение. Изключително съм им благодарна за помощта!

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари