Треньорите на България - Янко Янков

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 24/02/2016 11:30
Треньорите на България - Янко Янков

BGbasket.com започна нова рубрика „Треньорите на България“, в която ви среща с млади треньори, за да се види как протича работата им с подрастващи, какви проблеми най-често срещат и какво трябва да се подобри. 


Първата ни среща бе с Мирела Тодорова от Светкавица, Търговище (четете ТУК).


Наред е Янко Янков от Шумен. Той е играещ треньор в тима на Шумен в А група. Младият специалист започва да тренира баскетбол още 10-годишен, като играе и в младежки национален отбор на България през 2007 г. В кариерата си като юноша е обличал екипа на Сити Юнивърсити (Правец), играе и в мъжете на Балкан. По-късно се състезава в А група с отборите на Дунав (Русе), Видабаскет и родния Шумен.

 

Ето как той отговори на въпросите на специализирания баскетболен сайт, част от групата S media, в която е и Viasport.bg.

 

- Кой отбор водите и на каква възраст?

- Треньор съм в баскетболен клуб Шумен и водя кадетите, юношите старша възраст, една група момчета до 10 г. и съм играещ треньор на отбора на клуба в А група - мъже.

 

- От колко време работите в треньорската професия и колко отбора сте водили?

- От 5 години се занимавам с треньорство, като през този период съм се занимавал с момчета, кадети, юноши и мъже.

 

- Тренирали ли сте баскетбол и какво образование имате?

- Започнах да тренирам на 10-годишна възраст и до днес продължавам да практикувам любимата си игра. Завършил съм степен бакалавър - специалност „Бизнес администрация” и степен Магистър  - „Физическо възпитание и спорт”.

 

- Ако образованието ви е „треньор по баскетбол“, доколко то ви е полезно? На какво ви научи и какво не? Какво липсва в образователната система?

- Безспорно, образованието, което съм получил, ми е дало основата в сферата на теорията и методиката в баскетбола. Но нашият спорт се развива толкова динамично, че ако човек иска да е в час със съвременните тенденции, трябва постоянно да чета е да се развива. Не мисля, че трябва да очакваме, че ще получим всичко от образователната система и да се оправдаваме с това.

 

-Какви проблеми срещате най-често  при работата с подрастващи?

За мен най-сериозния проблем е, че за подрастващите и техните родители спортът (баскетболът) е някъде между другото. Първо училището, което е абсолютно нормално, после всякакви уроци и школи и най-накрая, ако остане време - спорт. Лишавайки децата си от спорт, ги лишаваме от здраве. Много трудно успявам да убедя родителите, че при добра организация, винаги може да се осигури възможност за спортуване по час-два на ден.

 

- Къде децата ви най-много се затрудняват?

- Винаги първите стъпки са най-трудни. Докато децата усвоят основните баскетболни сръчности и умения минава доста време. В този период малките състезатели са плахи и несигурни и имат нужда от много подкрепа от родители, треньори и приятели.

 

- Колко деца тренират в школата на вашия клуб? Колко отбора общо има в клуба, където работите и на какви възрасти?

- В нашата школа тренират над 200 деца, разделени в следните отбори: момчета U8, момчета U10, момичета U10, момчета U12, момчета U14, кадети и юноши. От няколко години поддържаме и представителен отбор в А група - мъже.

 

- По колко пъти на седмица тренирате и по колко часа?

- Отчитайки сложната обстановка със спортните бази в България, в нашия клуб се стараем да осигурим на всички възрастови групи по 5, 6 занимания по час, час и половина.

 

- Какви са условията за трениране в залата, в която работите?

- Не много добри. Благодаря на ръководството на клуба, че ежегодно успява да отделя средства за подобряване на материалната база в залата, в която тренираме. Благодарен съм и на родители, които ни оказват своята безрезервна подкрепа, било то финансова или морална.

 

- Кои са първите неща, които трябва да научат децата в баскетбола? Спазвате ли определена методология?

- Основното нещо, на което уча моите състезатели, е да бъдат дисциплинирани, защото на първо място спортът е дисциплина. След това е всичко друго - колективен дух, феърплей и баскетболни сръчности и умения.

 

- Посещавате ли семинари на Българската федерация по баскетбол? Доколко са ви полезни?

- Старая се да не пропускам такъв форум, защото определено научавам нови неща от по-опитните колеги-лектори. Несъмнено тези семинари са една добра инициатива на БФБ, която трябва да продължи.

 

- Какви са препоръките ви към федерацията? Какво не прави тя за вас като треньори, а имате нужда да бъде направено?

- На провежданите треньорски семинари нека се канят за лектори утвърдени европейски специалисти както баскетболни, така и кондиционни треньори. Развиването на физическите качества при подрастващите е доста специфично и трябва да се съобразява с възрастовите особености на децата. Мисля, че в тази област ние имаме много какво да учим от водещите баскетболни нации.

 

- Какво смятате за регламента на първенствата при подрастващи? Имате ли достатъчно мачове през сезона?

- Мисля, че системата на първенствата при подрастващите е добра. Определено трябва да се работи в насока осигуряване на повече мачове. Това обаче е свързано с финансови средства. Доста клубове и сега изнемогват, но трябва да се работи в тази насока и да се търсят допълнителни начини за финансиране. За съжаление, в нашата държава не се отделят достатъчно средства за спорт. Това е жалко, защото спортът е здраве, култура и повдига духа и престижа ни като нация.

 

- Какви са вашите цели в треньорската професия?

- Моята цел е да намирам талантливи деца, да ги обучавам правилно и след време те да се превърнат в класни състезатели. 

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

EYOC 2022 завърши с щафетни бягания

EYOC 2022 завърши с щафетни бягания

Европейското първенство по ориентиране за юноши и девойки в Унгария завърши с щафетни бягания, в които България беше представена във всяка една от групите.

още по темата»

Места след 40-то за българите на спринта на EYOC 2022

Места след 40-то за българите на спринта на EYOC 2022

Програмата на Европейското първенство по ориентиране за юноши и девойки в Унгария продължи с атрактивната спринтова дистанция, информира Bgorienteering.net.

още по темата»
Betway