Десетки ентусиасти тръгват на вело маратон

Колоездене
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 01/04/2011 10:51
Десетки ентусиасти тръгват на вело маратон

Целта на първата по рода си велосипедна обиколка на България, която ще започне от София на 2 април от 6:30 ч. пред НДК и ще завърши на 4 май отново в столицата, е да прдстави предимствата на велоалеите и масовото им използване от гражданите.

По време на маратона участниците ще изминат 2500 км на педали и ще преминат през 33 града, 28 от които областни центрове. В обиколката на страната ще вземат участие 29 души, сред които и граждани на Турция, Молдова, Украйна и Русия. Още 96 велосипедисти са изявили желание да участват в отделни етапи от маршрута.

Фондация “Фактор” организира първият любителски велосипеден маратон из България. Обиколката на страната, която има за цел да популяризира велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места, започва от София на 2 април в 6:30 ч. пред НДК и завършва на 4 май отново в столицата. Стартът е в посока изход от град София ( НДК> бул.Витоша> бул.Княгиня Мария Луиза> бул.Рожен> кв.Требич>). Ентусиастите ще тръгват всеки ден от различен град, като началото ще бъде пред сградата на общината. Подробен план на обиколката може да видите на сайта на Фондация “Фактор”.Целта на обиколката е да се представят пред обществеността предимствата на велоалеите и придвижването с колело. Ентусиастите колоездачи също така ще дискутират с общинските и областни власти в градовете, през които минават, необходимостта от:
•    изграждане на нови и поддръжката на вече изградени велоалеи, велопътеки и сектори за колоездене на територията на България, както и изработването на национална стратегия за изграждане на републиканска веломрежа;
•    стандартизация при изграждането на велоинфраструктура, конструкция и пътна маркировка;
•    създаване на Европейски колоездачен туристически коридор през територията на България – EuroVelo;
•    пътна маркировка за вече съществуващи новопостроени пътища и колоездачни алеи.

Участниците споделят идеята за бъдеще, в което хората ще живеят в по-добра среда: чистота, тишина, чист въздух, по-малко стрес, по-добро здраве и повече положителни емоции. Според велоентусиастите това е напълно възможно чрез масовото използване на колелото като начин за придвижване и наличието на инфраструктура, гарантираща безопасността му.

Председател на Фондация “Фактор” и организатор на събитието е известният велопътешественик Вячеслав Стоянов (VyacheslavStoyanov.com). Кауза на неговите пътешествия е събирането и рециклирането на отпадъците, изхвърлени на сметища покрай пътищата, бреговете на реките и морските плажове.

Всички, които искат да се включат и да помогнат в старта на Веломаратона на България – могат да го направят пред НДК до 6:15 и да се свържат с организаторите!


 


Коментари

EYOC 2022 завърши с щафетни бягания

EYOC 2022 завърши с щафетни бягания

Европейското първенство по ориентиране за юноши и девойки в Унгария завърши с щафетни бягания, в които България беше представена във всяка една от групите.

още по темата»

Места след 40-то за българите на спринта на EYOC 2022

Места след 40-то за българите на спринта на EYOC 2022

Програмата на Европейското първенство по ориентиране за юноши и девойки в Унгария продължи с атрактивната спринтова дистанция, информира Bgorienteering.net.

още по темата»
Betway