Наши величия: Абсурд! Без Русия спортът загива

Биатлон, Борба, Гребане, Спортна стрелба
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 11/01/2017 19:10
Наши величия: Абсурд! Без Русия спортът загива

Български спортни величия са против отстраняване на Русия от световния спорт, отнемане на домакинствата на международни състезания и мораториум за даването на нови.

 

Късно снощи искането бе отправено от Асоциацията на националните антидопингови комитети (NADO).

 

Това стана на среща в Дъблин, която завърши с много остър като тон документ, информира "Ройтерс". От Асоциацията настояват също така в международните състезания да бъдат допускани само руски спортисти, преминали през проверка, които са съгласни да участват под неутрален флаг.

 

Новината сее смут в спортния свят втори ден, като мненията как трябва да се процедира са разнопосочни.

 

Viasport.bg потърси четири от най-големите ни спортни звезди, някои от които вече треньори или шефове на федерации, за да кажат своето становище по въпроса.

 

Олимпийската шампионка по биатлон и президент на федерацията ни Екатерина Дафовска: Не знам дали е редно да се взимат такива крайни мерки. Според мен спортът и особено случаят с Русия, стана страхотна политика, а не трябва да е така. За мен например е редно да не се разрешава и на асматици да се състезават при здравите спортисти, но им позволяват и нищо не можем да направим. Специално за Русия смятам, че не може покрай тези, които са се провинили и са взимали допинг, да изгорят и другите, които не са правили такива неща. Не е честно към вторите.

 

Катя Дафовска иска да се сложи и забрана асматиците да се състезават редом до здравите.

 

Олимпийската шампионка по гребане и настояща треньорка Румяна Нейкова: Не съм запозната с това предложение на антидопинговите комитети, защото съм на лагер на Белмекен и сме малко откъснати от света. Но нещата са комплексни. Ако се стигне до това една световна сила да бъде извадена от спорта, какво би се случило с по-малките държави?! Да не стане така, че след време и ние да изгорим. Защото когато големите слагат подписа си под такъв документ, малките какво могат да направят - само да скачат.

 

За мен е много чудно едно такова искане да бъдат извадени всички руски спортисти. Защо да бъдат наказвани тези, които не са хванати?! А относно идеята да се състезават под неутрален флаг - ще станат като бежанците. Един вид ги карат да се отрекат от гражданството си, така ли?! Това е някакъв ужас. Специално в гребането едно такова действие няма да се окаже фатално и не би се отразило много на класирането, защото при нас доминират други държави. Но ще е много жалко, ако такова решение се вземе.

 

Румяна Нейкова попита щом така се отнасят с една световна сила, какво биха направили на малка държава като България, ако я нарочат.

 

Сребърният олимпийски медалист в борбата и селекционер на националния отбор мъже в свободния стил Серафим Бързаков: Това е политика на високо ниво и не бих искал да коментирам. Спортът вече не е само спорт, а повече политика и това е най-лошото. Специално борбата ще загуби много, ако руснаците бъдат спрени от всякакви състезания. Те са водеща сила. Ще се убие интригата в състезанията. Но това не е сериозно. Нямам думи.

 

Спортът трябва да е едно съвсем различно поприще, да няма нищо общо с политическата обстановка в света, независимо дали се водят войни или има нещо друго. За мен специално не би трябвало да ги извадят. Ами другите държави, в които взимат допинг и състезателите биват покривани?! Ние, от малките страни, винаги сме сред пострадалите от тези политически игрички, защото нямаме лоби. Нас, например, ни скъсват от допинг проверки.

 

Серафим Бързаков не е сигурен, че в борбата допингът помага или може да промени нещо и е убеден, че всичко ще се оправи, без да се стига до такива мерки.

 

Преди 2 седмици 5 човека дадоха проби, утре ще идват пак да правят тестове. Всеки път ние си даваме чинно, през 2-3 седмици. Защо на другите държави не взимат толкова често?! В борбата специално не всичко се свежда до допинг. Има много други спортове, в които без препарати не могат, но при нас не е така. Аз обаче съм убеден, че това ще се оправи.

 

Европейската вицешампионка в стрелбата Антоанета Бонева: Ако изхвърлят руснаците от спорта ще бъде огромна катастрофа, удар по който и да било спорт и дори по историята на спорта въобще. Едва ли има дисциплина, в която руснаците не са били водеща сила. И не смятам, че допингът е това, което през годините ги е тласкало напред и им е помагало да правят резултати.

 

Така че не само, че не е нормално, но изобщо не би трябвало да се допуска подобно нещо. Това означава като цяло конкуренцията в спорта просто да рухне. На всички им е пределно ясно, че руснаците са сред най-силните спортисти в който и да било спорт. А ако няма конкуренция, какво правим?!

 

Според Антоанета Бонева без руснаците в спорта ще се случи катастрофа. 


Стрелбата специално би загубила много, ако тези състезатели бъдат отстранени. Почти всички рекорди - и световни, и олимпийски, при нас се държат от руснаци. Аз не смятам, че руските спортисти са тези, които държат рекорда за допинг.

 

Просто другите ползват по-нови препарати или си плащат, за да не ги хващат. Ако искат всички да са равнопоставени, трябва или изцяло да забранят всякакви препарати или да ги разрешат. А не едни неща да могат да се ползват, други - не. Защото винаги ще се намери някоя от по-богатите държави, която да си изобрети нещо по-ново, което все още не е забранено.За искането за отстраняването на Русия и отговорът от Москва, ЧЕТЕТЕ ТУК.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари