Гребци въртят по 20 км ски на ден в Белмекен

Гребане
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 30/01/2017 08:53
Гребци въртят по 20 км ски на ден в Белмекен

Националите ни при юношите и девойките в гребането направиха първия си лагер за годината, който традиционно се проведе на Белмекен.

 

Във високопланинската база се подготвяха 8 от младите ни състезатели, които бяха част от разширения национален отбор, наброяващ 18 гребци (мъже, жени, младежи, юноши и девойки).

 

Треньор на „малките” пък е олимпийската шампионка Румяна Нейкова, която се връща в отбора главно заради сина си Емил. Нейков се захваща сериозно със спорта на мама, татко, баба и дядо от 2014 г. и вече има спечелен медал от международен турнир - сребро от гребната регата в Белград през май 2016 г. на двойка скул в тандем с Виктор Петров.

 

„Емо се занимава с гребане и аз съм в отбора покрай него. Той гребе и на скиф, и на двойка скул, като в момента е най-добрият в неговата възраст на единично. Така попадна в разширения състав на националния отбор, където е в категорията на юношите младша възраст.

 

Тази година тимът, който се готви на Белмекен е от 18 състезатели - мъже, жени, юноши и девойки, като последните са 8 - 7 момчета и едно момиче”, заяви за Viasport.bg Нейкова.

 

Освен в силовата зала и на специалните ергометри обаче младите гребци наблягат сериозно и на ски бягането. Момчетата и момичетата могат като нищо да се пуснат в някое състезание в зимния спорт, след като на ден навъртат сериозен километраж.

 

Емил (отпред) и партньорът му на двойка скул Виктор Петров вече спечелиха медал от международна гребна регата и то при по-големите - юноши старша възраст.

 

Карат по около 15-20 км на ден. Ние бяхме с юношите и девойките на биатлона на лагера и карахме заедно на тяхната писта. Може би малко им се пречкахме там, но имаше къде да се готвим. Освен това състезателите правеха още щанги, гребен ергометър, плуване, крос, различни игри и т.н.”, обясни олимпийската шампионка.  

 

Юношите и девойките скоро нямат състезание. Първият им старт ще е през април, когато ще се проведе контролно за европейското първенство при подрастващите. Шампионатът е на 20-21 май в Крефелд (Германия).

 

„Целта на по-малките (юноши и девойки младша възраст - 15-16 г., в която попада и Емил) е да се преборят на тези контролни за място в състава за европейското първенство до 18 г. През есента най-малките показаха, че имат такъв потенциал.

 

Иначе основно тези състезатели работят за създаване на необходимата им база от качества, за да чакаме след време доста по-добри резултати от тях. Те са високи, с много добри функционални изследвания, но за съжаление са малко като бройка. Просто няма много състезатели в клубовете и няма от къде да се направи подбора”, допълни Руми Нейкова. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари