Министър Дашева: Със залата в Бургас има големи проблеми

Общество
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 09/02/2017 14:18
Министър Дашева: Със залата в Бургас има големи проблеми

Министърът на младежта и спорта професор доктор Даниела Дашева представи официално екипа си, с който ще работи в следващите няколко месеца в служебното правителство.

 

Неин заместник и отговорник по въпросите на младежта ще е Мая Тодорова, която и преди е заемала тази длъжност, а началник на политическия й кабинет ще е доц. Веселин Радков. Съветник в кабинета й пък ще е футболната звезда от близкото минало Емил Костадинов, който ще помага по въпросите, касаещи неговия спорт.

 

Министърът очерта и приоритетите на работата си в следващите месеци, като посочи абсолютно реални цели. На първо място е помощта, която ММС ще окаже на правителството за осъществяване на българското председателство на Евросъюза догодина, а на второ – оптимизиране на административната и нормативна уредба на министерството.

 

Освен това тя посочи, че ще бъдат положени усилия в областта на науката в спорта, като ще бъде организиран семинар за хората, които изпълняват научно-приложната дейност в отборите, както и за лекарите. Предвижда се и обществен дебат за бъдещето на спорта и неговата система.

 

„Необходима е една нова система в спорта, съобразена с новите реалности - икономически и социални, за да може и в бъдеще да се радваме на успехите на нашите спортисти. Ще обърнем и по-специално внимание на зимните федерации, с оглед подготовката им и печеленето на квоти за Зимната олимпиада в Пьончан през февруари 2018 г. като се надяваме не само на визи, но и на отличия там. В момента имаме силни заявки за това от някои федерациии.

 

Няма да пренебрегнем и останалите централи, като ще съдействаме техните дейности и усвояването на средства да протичат нормално и всичко да върви гладко. Смятам обаче, че системата за финансиране на федерациите, както и програмите се нуждаят от преструктуриране, за да се превърант в работещи, но и да са по-контролируеми”, завърши Дашева.

 

Проф. Даниела Дашева (третата от дясно на ляво) представи официално своя кабинет.

 

Тя разкри, че е назначен пълен одит на учреждението, но до момента той не е показал никакви нарушения. Очаква се проверката да приключи до края на седмицата. „Няма да извършваме страшни ревизии. По принцип аз мразя тази дума. Предпочитам да сме позитивни. Все пак до сега нямам данни за някакви нередности в ММС, за това и няма какво да коментирам. Аз самата съм изискала справки от всички дирекции и сега те се обобщават. Всички данни обаче ще бъдат качени на сайта на министерството. Няма да има скрито покрито”, обеща министърката.

 

За сметка на това обаче проф. Дашева посочи, че има проблеми при строителството на някои от започнатите спортни обекти. Като най-сериозни се очертават тези на многофункционалната зала в Бургас. „Няма да навлизам в подробности, но там има доста проблеми. Някои решими, а други – не толкова. Те са от местно и строително естество, но това е всичко, което мога да кажа за момента.

 

Относно зала „Фестивална” пък тя трябва да е готова до края на април или началото на май месец. Там има известно забавяне, заради полагането на пистата. За да се направи качествено, трябва да са на лице определени температури, а времето до сега не позволяваше да се работи по нея. Аз съм привърженик на качествената работа и за това не се бърза. Искам да се направи една перфектна зала за нашите спортисти”, обясни министърът.

 

Колкото до масовия спорт проф. Дашева сподели, че има някои идеи относно модела на взаимодействие между държавата и общините за развитие на спорта за всички и ученическия спорт, но ще ги сподели в края на управлението си. Тя се надява следващият министър да работи по този проблем.

 

„Системата на държавното и общинското начало в спорта трябва да се усъвършенства, за да работи. Общинското ниво е това, в което успешно може да се развива спорта за всички и спорта за учащите. Разбира се, не мога да не отбележа усилията от страна на общините в тази посока, но ми се иска те да положат много повече усилия и средства, за да се развие това. Защото именно това е нивото, където може да се отбележи голям прогрес в масовия спорт и да имаме и в бъдеще своите шампиони – заяви Дашева. – Елитният спорт пък ще остане грижа на държавата."

 

Служебният министър на спорта смята да обърне повече внимание на зимните федерации с оглед олимпиадата в Пьончан през февруари 2018 г.

 

Първият човек в спорта сподели и развитието на казусите с базите на ЦСКА – от една страна на футболното дружество и от друга – на волейбола. Тя разкри, че вече е имала среща и с двете, като са обсъдили състоянието в момента. Относно базата на футболния клуб – в момента тече процедура по вписване на стадион „Българска армия” и комплексът на Панчарево в активите на сдружението Национална спортна база. Едва след края й пък може да се обяви конкурс за дългосрочното им отдаване под наем, обясни проф. Дашева. Другият казус – на волейбола за сега е по-нерешим.

 

„Залата на волейболния ЦСКА - „Армеец”, е в активите на Министерството на икономиката, а не на спорта. За това ние не можем да направим нищо. Въпреки това смятам, че с много разговори би могло да се стигне до решение в бъдещия Технопарк, който трябва да се изгради на 4-и километър, да има спортна зала. За сега полагаме усилия да осигурим едно съоръжение, където децата на този клуб могат да тренират на едно място. Защото в момента те са пръснати в училищните салони на 3 училища”, заяви проф. Дашева.

 

Тя бе категорична, че има някои пропуски и в новия Закон за спорта, който бе приет на един от последните заседания на Министерски съвет на старото правителство. Според нея той има нужда от корекции, които обаче не могат да бъдат направени по време на нейното управление, защото няма да има време да му обърне внимание. Освен това в момента няма и Парламент, който да гласува закона.

 

Зам.-министърът на спорта Мая Иванова пък се оплака, че в последната година почти не е работено в сферата на младежта. 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари