Хокеистчетата на Славия с купата Qatar Airways

Хокей на лед
Добави в Svejo
    Василен Димитров 24/11/2018 20:20
Хокеистчетата на Славия с купата Qatar Airways


Славия взе купата по крос-айс Qatar Airways Kids Cup Sofia при децата на 8-годишна възраст в турнира, който се провежда в столичния Зимен дворец, за да популяризира хокей на лед у нас в най-долните възрасти.

Подобно  състезание се провежда за първи път и в него участват 120 хлапета, включително и момичета.
В хокея на лед те може да се състезават наравно с момчетата до 15-годишна възраст.

Клубовете са общо седем, а броят на мачовете за двата дни 30. 

Срещите се провеждат едновременно на три полета, разделени върху ледената пързалка. Просто на тази  възраст децата няма достатъчно издръжливост и натрупани умения.

Този адаптиран вариант на класическия хокей се практикува от 2008 г., когато изпълнителният директор на федерацията Стоян Бъчваров заимства идеята от Швейцария.

Галерия ТУК

При 8-годишните мачовете са от по 10 минути, полевите играчи са трима, плюс вратар. При 10-годишните полевите хокеисти са четирима. Времетраенето на срещите е 13 мин.Иначе днес в турнира при 8-годишните подгласници на Славия, ръководена от президента на БФХЛ Мартин Миланов, станаха ЦСКА и Ирбис – клубът, който е особено деен в популяризирането на крос-айс у нас. Имаше и хлапета на 5 години.

Отличилите се състезатели от всеки отбор, посочени от треньора си, получиха предметни награди. За всички участници имаше почетни медали за първото им състезание.

Останалите клубове в турнира Qatar Airways Kids Cup Sofia са: Балкан, Левски (Сф), СК Левски и НСА.

В отбора на  Славия впечатление направи Виктория Георгиева, която е дъщеря на националната вратарка Полина Георгиева. Играе редом с брата си близнак Валентин.

„Турнирът Qatar Airways Kids Cup Sofia е изключително важен за малките таланти, за да съумеем да ги запазим и задържим по-дълго на леда по-дълго. Организираме и други, а само през последните две години са се изиграли над 200 мача при децата до 10-години. Отборите са десет. Определено има завишаване на интереса към хокея на лед в България“, заяви пред Спринт Мартин Миланов  - треньор на Славия и председател на БФХЛ.

„Всяко дете решило да играе хокей на лед, било на пързалката на „Славия“ или в Зимния дворец е добре дошло. Не връщаме никого, не можем да си го позволим. Екипировката може и на пръв поглед да изглежда скъпа – средно 500 лв., но толкова е и да запишете детето си на ски. Важното е хлапетата да спортуват“, допълни Миланов.

Утре турнирът Qatar Airways Kids Cup Sofia продължава с мачовете при 10-годишните.

Престижната авиокомпания подкрепя многобройни проекти в цял свят, всеки от които има за цел да подобри качеството на живот и пълноценното израстване на хората, към която е насочена каузата.

По-известни са програмата „Образование за всяко дете“, дългогодишната подкрепа към Фондацията за борба с мозъчни тумори при децата (Children’s Brain Tumor Foundation) и Благотворителения тръст „Орбис“,  редица инициативи в борбата с рака на гърдата и в подкрепа на децата аутисти. Спортът заема специално място в този списък.

Подкрепа на Международния център на спортна сигурност и традиции в спонсорството на популярни спортни отбори от световната спортна сцена (ФК Барселона, АС Рома, Байрен (Мюнхен) и др), наред с работата по различни проекти, насочени към подкрепа на местни и чуждестранни общности са приоритети за националния превозвач на Катар.

Снимки: Ивелин Солаков

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари