Александра Фейгин: Имала съм предложения от други държави, но се считам за българско дете

Фигурно пързаляне
Добави в Svejo
    Мария Маринова 16/01/2020 10:10
Александра Фейгин: Имала съм предложения от други държави, но се считам за българско дете

Александра Фейгин предизвика истински фурор с представянето си през изминалата година. Тя завърши на 17-о място на световно първенство по фигурно пързаляне за жени в Япония и на 11-о на европейското за жени в Беларус. Това не остана недооценено и талантливата ни състезателка попадна в десетката на класацията Най-добър млад спортист на България.

 

Въпреки че е родена в Израел, Саша се чувства българка и с гордост представя страната ни по целия свят. Тя даде и специално интервю за Viasport.bg, в което направи равносметка за 2019 г.

 

- Какво значи за теб наградата на Viasport.bg?

 

- Тази награда наистина означава много. Виждам, че хората вярват в мен, подкрепят ме и затова съм в Топ 10 на Най-добър млад спортист на годината. Наистина съм им много благодарна.

 

- Какво искаш още да постигнеш?

 

- Трябва още да работя върху себе си и в тренировките, за да мога после да показвам това на европейски и световни първенства. Надявам се тази година също да е толкова успешна, както изминалата.

 

- Какво те запали по фигурното пързаляне?

 

- Красотата на този спорт. Той изглежда много лесен, но не е така. Това е съвкупност от много различни спортове и е много сложно, но вече съм си избрала този път.

 

- Ти си родена в Израел. Какво значи за теб да играеш за България?

 

- Считам се за българско дете, няма значение къде съм се родила. Живея в България и представям нашата родина на международни първенства.

 

- Имала ли си предложения някога да играеш за друга държава?

 

- Имала съм, но не са били официални.

 

- Родителите подкрепят ли те в спортната ти кариера?

 

- Да, те винаги стоят зад мен и ме подкрепят, както и да става. Дори нещо да не се получава, те ме насърчават и аз продължавам напред.

 

- Как започна да работиш с Ина Лутай? От доста години сте заедно и изглеждате много близки.

 

- Да, така е. Вече от 11 години тренираме заедно. Тя е като моя майка, а Андрей Лутай – като мой баща. По цял ден сме на леда. Само с тях прекарвам цялото си време, така че те са много важни за мен.

 

 

- Тренирате само в България. Какви са условията, при които се подготвяте?

 

- Естествено, не са перфектни. В чужбина има много по-хубави пързалки, по-топли. Ледът е по-хубав, но не мисля, че има смисъл. Ако при такива условия ми се получават нещата, на по-хубавите ще ми бъде много по-лесно.

 

- Имала ли си труден момент, в който си искала да се откажеш?

 

- Не, това никога не ми е идвало в главата. Това, че имам сложен период, не означава, че трябва да се отказвам, а да се боря и да продължа напред.

 

- Ти си едва на 17 години, трудно ли ти е да се състезаваш с по-големи от теб?

 

- Според мен възрастта не трябва да се  гледа. Има и по-малки момичета от мен, но не обръщам внимание на това. Гледам себе си и правя това, което мога.

 

- Какво ти предстои оттук нататък?

 

- Този месец ще участвам на европейско първенство в Грац. След това имам още международни състезания, а към края на март ми предстои и световното в Монреал.

 

- Какви цели си поставяш за 2020 г?

 

- Да бъда още по-успешна от миналата година и да вляза в топ 10 и на двете първенства, но за целта трябва да покажа максимума от себе си.

 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари