Лъчезар Димов пред Viasport.bg: Обстановката в Германия се развива динамично

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 18/03/2020 12:00
Лъчезар Димов пред Viasport.bg: Обстановката в Германия се развива динамично

Лъчезар Димов е български треньор по футбол в Германия, който работи в школата на Кьолн. Той води тима на „козлите“ до 14 години, набор 2006. Димов е експерт на Viasport.bg и често ни изпраща много интересни теми. Потърсихме го, за да ни разкаже каква е ситуацията в момента в Германия и как се справят с мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. В следващите дни ще ви представим и разказа на Лъчезар Димов за неговия отбор в школата на Кьолн, с какви деца работи и как се представят.


- Каква е обстановката в Германия и по-конкретно в Кьолн?

- Обстановката в Германия се развива динамично. Преди няколко  дни все още всичко беше наред. Тук всеки Бундесланд, т.е. всяка област, всяка провинция, взима решения за себе си. Например в Бавария още миналата седмица бяха спрени училищата. При нас нямаше индикации, но изведнъж стана бум на заразени. В петък, 13 март, затвориха училищата. Спряха футбола навсякъде. Имаше мачове пред празни трибуни, но след това, подобно на останалите в страни в Европа, всичко спря. В момента хората живеят нормално. Все още и аз спортувам навън. Освен че училищата и университетите са затворени, всичко останало работи. До вчера заведенията също работеха. Имаше изявление на Канцлер Меркел. Тя каза, че и те ще бъдат затворени. Хората все още се събират по парковете. Тази карантина, тази военна обстановка, все още не е достигнала до нас. Това се дължи на дисциплината, която тук има. Мерките са превантивни. Хората имат идея какво правят. Все още има динамика.


- В клуба и школата на Кьолн каква е обстановката? Прекратихте ли тренировки?

- На първо време спряха всички първенства. Както казах, в петък бе решено. Както при професионалистите, така и при всички юношески формации, мъже и жени. Спря и нашият тренировъчен процес до 20 април. Засега сме спрели във всички възрасти, всички тренират индивидуално.


- Доколко са изпълними тренировките вкъщи, където пространството е ограничено? Какво може да се тренира?

- Ръководството реши, че първите няколко дни няма да даваме индивидуални планове, защото даваме време на родителите, особено на по-малките възрасти, да се справят със ситуацията, да се организират. Както споменахме, някои все още работят и е по-трудно. По принцип е възможно. Тук все още можеш да излизаш навън. Площадките са свободни. Изпълнимо е. Ако се забрани да се излиза навън, ще стане по-сложно. Но да, възможно е, защото има много упражнения за стабилизация, за подвижност, които изискват само работа със собственото тяло и тежест. Това позволява да се работи и вкъщи.


- Кога очаквате да се съберете?

- Ние няма да тренираме до 20 април. Ако вирусът не разрасне, ще подновим тренировки, но предполагам, че ще се случи. Заразените са много, смъртните случаи са малко. Все още се очаква пикът. Не сме го достигнали.


- Разбрахме, че Германия затваря границите си? Какви са другите мерки?

- Затварят границите с Франция, с Австрия и Швейцария, които също се водят рискови страни. Германия е с много чужденци, спряха влизането им в собствените страни, като Турция, Гърция. Прекратиха всички почивки. Ние се подготвяхме за този вирус в последните две седмици. Навсякъде, по магазините, в нашата база, бяха разположени още повече гелове и дезинфектанти. Спряхме преди повече от месец да се ръкостискаме, спряхме контакта. Това е една от причините да няма случаи при нас.


- В Кьолн и съседните градове има много българи. Имаш ли наблюдения дали те ще се прибират или остават там. Разбрах, че ти няма да си идваш.

- Да, аз оставам тук. Мисля, че доста българи се прибраха в България, като голяма част от студентите, които учат тук. Тези, които са били за семестриална ваканция в България, решиха да си останат за по-дълго. Но има голяма част, които работят и са се задомили тук, те са си тук.

 

Последната тема от Лъчезар Димов, ЧЕТЕТЕ ТУК

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари