Треньорът на Кьoлн U14 Лъчезар Димов: Залагаме на качеството, на футболния интелект

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 21/03/2020 09:00
Треньорът на Кьoлн U14 Лъчезар Димов: Залагаме на качеството, на футболния интелект

Лъчезар Димов е български треньор по футбол в Германия, който работи в школата на Кьолн. Той води тима на „козлите“ до 14 години, набор 2006. Димов е експерт на Viasport.bg и често ни изпраща много интересни теми. Потърсихме го, за да ни разкаже каква е ситуацията в момента в Германия и как се справят с мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 (ВИЖТЕ ТУК). Днес ще ви представим втората част от нашия разговор и разказа на Лъчезар Димов за неговия отбор в школата на Кьолн, с какви деца работи и как се представят.

 

При нас има двугодишен цикъл в почти всички възрасти. Един треньорски екип работи с един набор две години. Аз водя U13-14 вече две години. Този набор е доста мултикултурен, имаме различни народности – мароканец, турци, хървати, италианци, словенци… Те са второ поколение, родени са тук. Те са доста интересни. Имаме възможността да работим с доста талантливи деца, които са подбирани от региона, скоро ще стане и от цяла Германия и Европа. Такъв е принципът на работа. Като технически и футболен интелект се отличават много. Това, по което не се отличават, са физически възможности. Тъй като ние сме познати с това, че не залагаме на физика на големи, снажни футболисти, на тези, които биологичната им възраст е надраснала календарната им възраст. Залагаме на качеството, на футболния интелект, на възможността да взимаш бързо решения, да се ориентираш.

 

Техниката е на високо ниво, при всякакъв натиск – времеви, пространствен, противников. Това ни отличава. Това ни кара да имаме за цел не да печелим всяко едно първенство всяка години или на турнири да сме винаги първи. Напротив. Нашата цел е да се представяме на ниво и тези играчи, които са от значение, да ги подбираме и да ги развиваме. В момента, и през годините, за щастие отборът с най-много юноши в мъжкия си отбор, е Кьолн.  Това може би е непознато. В момента са шест. Имаме много юноши и такива, които предстоят  да влязат в първия отбор. Това ни прави доста различни.

 

В моя отбор имаме много интересни състезатели. Германия е страна, в която живеят много народности. Вече доста поколения. Европейските футболни федерации започнаха да имат представители във всяка една страна. Имаме покани за наши футболисти за националните отбори в тази възраст от Хърватската футболна федерация,  от Мароко, от Турция, от Италия. До U21 можеш да играеш за повече от една страна, след това да избереш една. Те се възползват от тази опция. При нас има доста талантливи момчета, които имат огромна перспектива.

 

Например в Борусия Дортмунд и Шалке 04, които също имат топ таланти, страхотни играчи, там в по-долните възрасти е по-важно да печелиш, да работиш за характер, за изявяване на личността. Много бързо сменят играчи и взимат нови, когато нещата не вървят. Това е лесно за тях. При нас не залагаме на такъв вид обучение. Ние нямаме средствата на Байерн, Борусия Дортмунд и Шалке 04, които са в състояния от U15-18 да взимат например Кристиан Пулишич от Америка, при нас не е заложено.

 

Пътуваме доста. Бяхме в Англия през октомври. Бяхме в Ливърпул, играхме с тях на тяхната база, играхме контролна среща с Уулвърхемптън, а накрая играхме и с Тотнъм. Направихме много добри мачове и имахме възможността да сравним силите си с английските отбори. Тотнъм се води една от най-добрите школи в Англия. Както и Ливърпул. Когато играехме, виждахме разликите в обучението, на какво се залага там, какво при нас. Различно е. Виждаме в националните отбори на Англия, че техният начин също работи, защото произвеждат много състезатели. Бих казал, че превъзхождат в момента немските национални гарнитури.

 

Планирахме пътуване в Италия през априлската ваканция, за да играем контроли, но с пропадна заради вируса.  Това е заложено в клуба – да можем да играем с отбори от Европа . Затова често имаме контроли с интересни отбори. Важно е да си сверяваш часовника и да играеш срещу потенциално добри съперници. Кьолн не е име, което всеки знае, но когато ходим на турнири, сме конкурентноспособни. Играем доста добри мачове, това се чува сред хората, които са в тази сфера.

 

Структура и философия на футболен клуб Кьолн (първа част), ЧЕТЕТЕ ТУК

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари