Родители на деца от ледените спортове поискаха разрешаване на тренировките

Фигурно пързаляне, Хокей на лед, Шорттрек
Добави в Svejo
    Viasport 15/12/2020 13:20
Родители на деца от ледените спортове поискаха разрешаване на тренировките

Родители на деца от т. нар. ледени спортове поискаха преразглеждане на условията за провеждане на тренировъчна дейност за състезателите до 18 години, които ги практикуват. В отворено писмо до Министерство на здравеопазването, под което са се подписали 352 родители, се посочват особеностите на трите вида спорт, практикувани на лед – фигурно пързаляне, шорттрек и хокей на лед.

 

Освен че залите, в които те се провеждат са изключително просторни, самият характер на тези спортове изисква във всички случаи отстояние от трениращите, изтъкват родителите. Сред основните аргументи на родителите е и фактът, че голяма част от децата, трениращи на лед са ежедневно на пързалките с терапевтична цел.


Ето и писмото им:

 

"Уважаеми г-н министър,

 

Като родители на деца, активно спортуващи т. нар. ледени спортове,бихме искали да се  обърнем  към  Вас  с  молба  за  преразглеждане  на  решението  за  забрана  на тренировъчна дейност за децата под 18 години. Като отговорни родители, възпитаващи дисциплина и отговорност и у децата си, осъзнаваме затрудненията по овладяване на кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, както и необходимостта от строги мерки  за  нейното  ограничаване. Дълбоко  убедени сме в  необходимостта  от  лична отговорност и спазване на наложените правила.

 

В същото време сме силно обезпокоени от спирането на тренировъчния процес за децата до 18-годишна възраст. Липсата на физическа активност за отдадените на спорта деца е пагубно, не само за тяхното физическо развитие, не просто ги прави неконкурентни спрямо техните съперници, но се отразява изключително негативно върху и без това крехката им психика, особено при тийнейджърите.

 

Голяма част от децата, трениращи на лед са ежедневно на пързалките с терапевтична цел. Всеизвестен  факт  е ползотворното въздействие,  което  оказва въздухът непосредствено над леденото поле върху респираторната система на трениращите.

 

Сред нас  са  родители  на  деца  с  астми,  с  чести  бронхити  и  други  заболявания,  които  се повлияват изключително добре от редовното практикуване на съответния спорт върху лед.  И  тренировките  на  лед във  всеки  от  тези  случаи са  препоръчани  от  лекари специалисти. В световната история на спортовете на лед има редица примери за успешни състезатели,  започнали  своята  спортна  кариера  именно  поради  чести  респираторни проблеми. Предвид  факта, че  коронавирусната  инфекция  води  най-често  до респираторни  усложнения,  както и  предвид  опасната  замърсеност  на  въздуха  в последните  дни в  София и  обичайната  прогноза  това  да  продължи  през целия отоплителен  сезон,  вярваме,  че  най-правилното  решение  би  било децата  ни  да  се завърнат на леда.

 

Спецификите на ледените спортове не предполагат близък контакт между атлетите. Тренировките се провеждат при ограничен брой състезатели на леда.

 

Във фигурното пързаляне е необходимо отстояние от минимум 4 метра между спортистите. То се съблюдава винаги, не само в условията на пандемия, от самите състезатели и техните треньори, поради опасността от наранявания. В шортрека правилата са сходни –поради високата скорост на движение е нужно спазването на известно отстояние между състезателите. В хокея на лед контактът между състезателите се изразява в подаване на хокейна шайба, което се извършва със стик, естествено отмерващ известно разстояние. Освен това хокеистите тренират с каски, които покриват цялата глава, в т. ч. и в известна степен лицето.

 

В  същото  време  при  някои  от  „ледените  спортове“  възрастта  за  изграждане  и реализация на състезателите е между 7 и 14-15 години. Много често на 18-годишна възраст състезателната дейност приключва. Поради спецификата на тези спортове те няма как  да  се  тренират  извън  леда  и  още  повече – всяка  седмица  извън  леда  връща състезателите месеци назад в подготовката им.

 

От самото влизане в сила на ограниченията  със Заповед No РД-01-611/22.10.2020 г., ние, родителите, бяхме сред първите, които подкрепиха разпореждането тренировките и състезанията да се провеждат при закрити врати и въпреки желанието си да подкрепяме своите деца, особено по време на състезания, спазвахме отговорно изискването за липса на публика.

 

За запазване на крехката психика на нашите деца в момента разчитаме единствено на излъчванията на провеждащите  се  състезания  по  съответните  спортове  в  различни краища на света. За справка –състезанията от вътрешните календари в Русия, САЩ и др. по фигурно пързаляне, етапите от Гран При сериите и др. Провеждат се и някои по-малки турнири, както в Европа, така и в различни краища на света.

 

Залите, в които се намират ледените пързалки, са изключително просторни. С оглед на тази специфика  на местата  за  упражняване  на  трите  спорта – фигурно  пързаляне, шорттрек и хокей на лед, считаме, че е напълно реализуемо провеждането на тренировки при  ограничен  капацитет  според  размера  на  съответното  място,  с  което  да  бъде максимално избегната опасността от разпространение на коронавирусна инфекция.

 

Смело можем да заявим, че именно спортуващите деца са носители на посланията за отговорност  и  дисциплина.  Много  често  учителите  ги  сочат  за  пример  за  своите съученици,  заради  усърдието  и  успеха,  с  който  се  справят  едновременно  с  учебния материал и с натоварения тренировъчен режим. Оставянето им вкъщи за втори път в такъв кратък срок и в необозримо бъдещо време ги поставя в изключително трудното положение на демотивация и депресия.

 

Наясно сме колко важни решения трябва да бъдат взимани тук и сега за овладяване на настоящата криза. В същото време си даваме сметка как с решенията се влияе върху развитието на нашето общо бъдещо утре – нашите деца.

 

Вярваме,  че разрешаването  на  тренировъчната  дейност  на  децата  под  18  г., трениращи на лед при определените противоепидемични правила, ще помогне за тяхното психическо и физическо здраве. А децата и здравето, както знаем са сред основните приоритети на всяка демократична държава. Надяваме се да преразгледате решението си и в най-скоро време децата ни да могат да се завърнат там, където винаги искат да бъдат –на леда. С вяра и надежда за нашите деца под писмото са подписите на нас –техните родители. Искането ни е подкрепено и от клубове по фигурно пързаляне, шорттрек и хокей на лед и техни треньори."

 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари