Изабела Янкова: За да достигнеш тези резултати, не трябва да спираш

Планинско колоездене
Добави в Svejo
    Мария Маринова 04/10/2021 14:35
Изабела Янкова: За да достигнеш тези резултати, не трябва да спираш

Само на 17 години Изабела Янкова направи истински фурор в планинското колоездене. Изминалата година бе изключително успешна за нея, като тя триумфира и в петте състезания, в които взе участие - световното първенство в джуниър категория, световната купа в генералното класиране, като спечели последните три състезания, европейското първенство, европейската купа в категория жени елит и държавното първенство.

 

На пресконференция днес Изабела сподели и как се е запалила по този спорт и какви цели си поставя занапред:

 

„Баща ми е доста екстремен тип и от малки ни води на офроуд с джипове и мотори. Мисля, че оттам идва жаждата за адреналин. От малка много обичам да карам колела, живея в планината, имах доста приятели момчета и не си падах от малка по детските женски неща. Просто реших да си купя такова колело, бях събрала пари и баща ми ми помогна. Намерихме едно състезание в Ботевград, това беше първото за сезона през 2017 г., а и за мен изобщо. Тогава Милан Димов ме забеляза и ми предложи да дойда в неговия отбор – Riders United. Така започна всичко.

 

Покарахме малко в България и след това видяхме, че има доста голям потенциал и че това нещо ми се отдава. Затова решихме да излезем в чужбина и да видим там как са нещата. Трасетата и условията са много по-различни и това те бута по-напред. Баща ми е най-голямата подкрепа, без него няма как да стане, но просто условията в чужбина са различни и е по-лесно да надграждаш себе си, като си там.

 

Много харесвам крос кънтри, шосе също, но за мен лично това е по-скоро като любителска част. Не бих се състезавала, независимо, че е олимпийски спорт. Може би крос кънтри е една идея по-близо до даунхил, но не е същото. Не мисля, че бих прекрачила тази граница, защото адреналинът не е същия и нещата са доста по-различни, въпреки че пак е колоездене. За тренировка може, но не съм пробвала а състезания.

 

Винаги съм се целяла все по-нагоре и по-нагоре, но категория елит е голяма крачка. 20 секунди разлика в този спорт са много, но знам, че тези неща са напълно възможни, но затова ти трябва отбор и подкрепа от други. Индивидуален спорт е, но за да стигнеш това ниво, ти трябват хора. Зависи от много фактори, но знам, че не е невъзможно.

 

За мен няма период за почивка. За да достигнеш тези резултати, не трябва да спираш. Разбира се, всеки човек се нуждае от почивка, ние не сме роботи, но максимумът за мен е един месец. След това започват нови програми с нови треньори, още по-сериозни тренировки с много изчисления. Досега не сме правили такива неща, ще ни бъде интересно и знам, че ще работим още по-здраво от миналата година.“

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари