За или против риска в спорта

Общество
Добави в Svejo
    16/10/2021 11:35
За или против риска в спорта

Поемането на риск играе решаваща роля при реализирането на всеки тип успехи, включително спортните, като се имат предвид не безразборните и неоправдани рискове, а тези, които съдържат в себе си смисъл и потенциал за развитие. Пример за неоправданите и глупави рискове, граничещи с глупостта, са шофирането в нетрезво състояние, говоренето по телефона, когато си зад волана и др.

 

Да поемеш риск в спорта най-често означава стъпка напред и е еквивалентно на това да се опиташ да надскочиш своите граници, както физически, така и психологически, да излезеш от зоната си на комфорта и да откриеш на какво наистина си способен в спорта, което е невъзможно да се случи без участието на риска.

 

В същото време трябва да си наясно, че когато рискуваш в спорта, трябва винаги да си психически готов за евентуална загуба. Само тогава ще напредваш с уверени крачки към спортните успехи, които искаш да постигнеш.

 

Във всяка сфера на живота, рискът е свързан с излагане на някакви предизвикателства, с които искаш да се справиш и да преодолееш в крайна сметка. Тези основни характеристики на риска в пълна сила важат и при рисковете в  различните видове спорт.

 

Спортът е свързан с различни видове рискове - физически, емоционални, ментални и т.н., като всички те повлияват в една или друга степен нивото на представяне на всеки спортист. Това, което обединява идеята за риска при всеки един спорт, е, че той се явява необходимост по пътя към победата и успешното спортно представяне. Всички шампиони и успели състезатели във всяка спортна дисциплина и област са минали през множество моменти на риск, във всеки един аспект на тази дума.  

 

Без поемането на рискове е невъзможно усъвършенстването и успеха във футбола, баскетбола, волейбола, плуването и всеки друг спорт. Именно пътят на риска в спорта позволява на тези, които го поемат, да надскочат всички невидими бариери, които им пречат да повярват в себе си и това, че могат да станат победители, независимо от силата на техните противници.

 

Разбира се, всичко има своите предимства и недостатъци и рискът не прави изключение в това отношение. Много хора, включително спортисти, не обичат да рискуват, защото се страхуват да се сблъскат с недостатъците, които крие всеки един риск, пред който се изправят. Сред недостатъците, произтичащи от риска в спорта и всяка една сфера на живота като цяло, са усещането за несигурност и тревожност от неизвестността, свързана с риска, чувството на страх от това да загубиш, страх от отношението на другите към теб, когато се провалиш и т.н.

 

Избягването на този тип недостатъци в сферата на риска логично води до много повече комфорт и спокойствие.

 

В същото време, обаче, този тип избор в спорта няма как да доведе до завидни спортни успехи и постижения и завоюването на медали, например, при които винаги се изискват жертви и по-рискова игра и подготовка, за да успееш да победиш себе си на първо място, а в последствие и всеки един възможен противник. В света на покера, например, подобен тип играчи, които винаги предпочитат да играят на сигурно, се наричат „скали“ и винаги се опиват да минимизират загубите си, което ги прави по-предвидими от останалите играчи. 

 

woman, view, skyscraper, new york, relax, gorge, hammock, height, relaxation, risk, metropolis, screenshot, stunning, abyss, courageous, Free Images In PxHere

 

Предимствата, свързани с поемането на риск в спорта, обаче, са много повече, отколкото недостатъците. Без риск в спортната ви дейност вие винаги ще се намирате на едно по-посредствено ниво на развитие, което няма да ви даде шанс за реализация на истински спортни успехи.

 

Освен това, подобен избор и нагласа винаги ще са свързани с особен вид неудовлетворение, което ще изпитвате поради липсата на радостта и удоволствието от постигането на различни спортни успехи, след поемането на определени рискове. В същото време изборът да поемеш риск в спорта е свързан с различни фактори и последици, които утежняват вземането на решение в тази посока.

 

В този смисъл колебанието често съпътства този процес в спорта, особено, когато се вземе предвид варианта за неблагоприятно развитие на събитията и евентуална загуба, въпреки поетият риск и свързаните с него жертви от всякакво естество. Затова, ако искате да се стремите към истински спортни успехи от висок ранг, трябва да сте готови да платите цената за това и да рискувате.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Още по темата