Глушков посочи приоритетите на баскетболната федерация за подрастващите

Баскетбол
Добави в Svejo
    Мария Маринова 17/11/2021 17:15
Глушков посочи приоритетите на баскетболната федерация за подрастващите

Георги Глушков, който бе преизбран за президент на Българската федерация по баскетбол, посочи и основните приоритети, които той и колегите му са си поставили за цел през следващия мандат. Ето кои са тези, касаещи и подрастващите:

 

Развитие на регионите

 

„Главен приоритет е да развиваме в регионите баскетбола в България. В Управителния съвет ще има представители на всеки регион, което също е една голяма отговорност. Те ще имат, както административни и спортни задачи, така и финансови функции и задължения. Ще трябва да формираме бюджет с всеки един регион, с който са се развива баскетболът в него. Това е едно от най-важните неща, които искам да се случат в най-близко бъдеще.“

 

Женско направление

 

"Друго важно нещо е женският баскетбол. Той е бил лицето на България. Имали сме доста НБА състезателки, които са славили страната ни и продължават да го правят. След мярката за чужденките, които три години отсъстваха от нашите терени, какво успяхме да постигнем? Постигнахме това, че състезателките добиха самочувствие, някои станаха основни в отборите си. За съжаление, има само два професионални отбора. Не можахме да направим така, че да има условие да станат повече.Това ще бъде една от целите ни.

 

Говорейки за професионалния спорт, веднага трябва да подчертая, че той се дължи и на женското направление при подрастващите, където въпреки всичко, имаме определени успехи при 20-годишните. Доста от момичетата, които завоюваха призово място в Дивизия Б и се класираха за Дивизия А, вече не играят в България. Това значи, че не сме успели да им осигурим тези условия и хоризонт на професионално развитие, каквито те биха желали и ние бихме искали да има в България. Това е другият основен приоритет.

 

Трябва да съставим женска комисия, която да работи във всеки един сегмент в женската част и да е съставена от специалисти и хора, които знаят повече какво става по света, да можем да почерпим опит от други държави. Иска ми се да има някой с такива качества, за да направим една силна програма за развитието на женския баскетбол. Това също е много важен приоритет, по който трябва да започнем да работим веднага. Имаме средства за това, така че това трябва да се случи."

 

Мъжко направление

 

"В мъжка част топ първенствата НБЛ и ББЛ А група мъже се развиват в много благоприятна посока, с управление, разискване и вземане на решения за най-доброто. Тук ще имаме акцент върху подрастващите – 14-16 години, където ние изоставаме, къде в тренировъчен процес, къде във вид състезания, които трябва да имат. Там трябва да направим също една силна програма за развитието на тези младежи. Така или иначе вече имат възможност да играят в мъжка дивизия. ББЛ А група дава тази възможност да се срещнат с по-корави и по-опитни състезатели и да възмъжеят по-бързо. До преди две години тази възможност я нямахме и смятам, че трябва да се използва пълноценно на 100%."

 

Национални отбори при подрастващите

 

"Националните отбори за тези възрасти – 14, 15 и 16-годишни трябва да се събират много по-често, поне един път в месеца по 3-4 дни, в които да добиват тези навици, които те видяха, че трябва да имат. През това лято ние играхме Challenge турнири, в които те играха с едни от най-силните отбори в А дивизия. Така се падна. Видяхме какви отбори имат другите държави, затова е хубаво всяка година да има момент, в който да можем да видим докъде сме стигнали."

 

Мини баскетбол

 

"Конкуренцията между спортовете нарасна. Има много спортове, които привличат децата още на 6 г., което ни се отразява. Затова там трябва да работим сериозни с една комисия по мини баскетбол. Тази есен поканихме най-добрия специалист на Италия, който над 10 години работи в комисията за подрастващи на ФИБА, да изнесе няколко лекции в България. Той се запозна с нашата работа и такава комисия ще има. Тя трябва да включва всички, които се занимават с мини баскетбол.

 

Има и една идея, която не знам как би могла да се осъществи административно. Има клубове, които осъществяват дейност само в тази възрастова група – от 6 до 12 години. Много ми се иска да намерим мерки, които да намалят административната и финансова тежест за провеждане на техните състезания и цялата им дейност, защото в момента административната е равна на тежестта на един професионален отбор. Смятам, че това е една от мерките, които ще позволят в един град от 100 000 души например, да има десет такива клуба."


Сн. БФБ

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари