Столичанка играе едновременно волейбол и баскетбол

Волейбол
Добави в Svejo
    Ани Колева 17/02/2010 17:59
Столичанка играе едновременно волейбол и баскетбол

Волейбол или баскетбол? А защо не и двете наведнъж?! Това осъществява на практика младата и амбициозна Александра Делчева, която прилага своите умения едновременно в два различни спорта - в женските отбори по волейбол и баскетбол на столичния Славия. Никога не е късно да промениш нещо и намериш верния път към истинското си призвание, доказва го с постъпките си състезателката на двата клуба.  

 

След 11 години, отдадени на волейбола, през миналия септември, на 22 години, тя започва своите първи стъпки в баскета. Само 5 месеца след началото, развитието й бележи невероятен успех.

"Промяната в живота ми стана съвсем случайно, без да съм го желала, но сега съм изключително доволна от това", разказва двуметровата нападателка, която преди това се е занимавала само с волейбол. През миналата година тя дори заминава за чужбина, като изкарва един сезон във френския волейболен Стад Франс (Париж), но въпреки че прави добър сезон, договорът й не е подновен.

След завръщането си в България, славистката се надява да попадне сред повиканите в националния женски отбор, но надеждите й не се осъществяват. "Много исках да покажа, че мога, още повече, че преди това бях 2 години в държавния тим за девойките. Но за съжаление във волейбола много хора смятат, че нямам качества и не ставам за класна състезателка. Това много ме разочарова", споделя високата 200 см Ади. 

Междувременно кризата поставя много отбори във финансов недоимък, включително и Славия. Волейболният клуб не може да предложи добра оферта на своята състезателка. Тогава шефът на белите Иван Сеферинов я вика и й обяснява, че високият ръст и здравата й фигура са чудесни за единоборството под кошовете и й предлага да се пробва като... баскетболистка в клуба. Отчаяна от недооценените й качества, тя се съгласява и съдбата и се преобръща.

"Въпреки че съм на 22 години, в  баскетбола ме приеха с отворени обятия. Те нямат състезателки с моя ръст и затова бяха изключително доволни от моето присъединяване. Протегнаха ми ръка и веднага се заеха с обучението ми. Обръщат ми изключително внимание и затова бързо напредвам", доволна е от своето развитие славистката. В желанието си да се докаже, в началото тя не оставя волейбола, като следват дълги тренировки всеки ден и с двата отбора -по 1 час волей и 2 часа баскет, два пъти дневно.

Начинанието е трудно и изморително, но това не плаши амбициозната състезателка. Бързо свиква с търчането под двата коша и високото темпо на игра, но още се калява в борбата под коша. "Във волейбола няма съприкосновение и всичко става от двете страни на мрежата. При баскета е съсвсем друго. Още се плаша, когато ме сборичкат под ринга и първосигналната ми реакция е да се отстраня", смее се на себе си Ади и обяснява, че най й е трудно срещу мечешката сила на чернокожата състезателка от Дунав (Русе) Даниел Бъргин, която направо те отнася.

Оценявайки амбицията и желанието й за развитие, ръководството на женския баскетболен тим й предлага професионален договор с добри условия, а Александра не се колебае нито за миг. Но от волейбола също настояват да не ги оставя през този сезон и да играе поне на мачовете в първенството. Тя не устоява на първата си спортна любов и продължава съвместната си кариера като състезателка на двата отбора. Двата клуба се споразумяват, като от волейбола преместват мачовете си в по-ранни часове, за да може Александра да играе с тях. И фактите са налице - два отбора си поделят една състезателка!

А какво смята за бъдещата си кариерата и накъде ще наклонят везните? Още не е решила напълно, но е сигурна, че баскетболът я привлича с пълна сила. Още повече, че треньорът на националния ни тим Хосе Мария Босета я забелязва и я кани в разширения състав на България. Двуметровата състезателка вече е участвала на един лагер-сбор през декември в Габрово. Взимат я с кадетките, въпреки че е по-голяма, за да може да се усъвършенства. А след приключване на сезона ще получи повиквателна за разширения състав при жените за предстоящите квалификации за европейското първенство през септември.

"Не знам как ще е за в бъдеще, но се надявам да се развия като добра баскетболистка. И двата спорта ми харесват, но определящо е отношението на специалистите към мен, а в баскета то е положително. Финансовата основа и перспективата за развитие също са много важни детайли. В това отношение в баскетбола е много по-добре, а и все повече ми харесва. Така че до приключването на сезона оставам състезателка и на двата отбора, а после в зависимост от развитието ми, ще преценя", завършва Александра Делчева.

 

 


Снимки: личен архив и bulgarianbasket.com

 


Коментари