Паолина Попова мечтае за олимпийска титла

Фигурно пързаляне
Добави в Svejo
    Viasport 18/05/2012 15:11
Паолина Попова мечтае за олимпийска титла

Паолина Попова е на 14 г., осмокласничка в 132 СОУ „Ваня Войнова” в София. Тренира активно фигурно пързаляне и в последните 4 години е неизменна шампионка на България в различните възрастови групи. През завършилия сезон стана първа и на European Criterium Figure Skating, което е еквивалент на Европейската купа в тази възраст.

Поли е откърмена с ледения спорт. Още като се родила, родителите й знаели, че ще я качат на кънките. Нали и кака й Виктория тренирала фигурно пързаляне, а баща й Тома Попов пък е бивш хокеист.
„Още от малка съм на пързалката, но не възприемам фигурното като нещо натрапено от нашите, напротив – много ми харесва. Чувствам се добре на леда и харесвам да правя всички тези сложни за обикновения човек скокове”, каза за Viasport.bg Паолина, след като получи наградата си от кмета на София Йорданка Фандъкова. Столичните общинари отличиха над 100 ученици изявени спортисти по случай Деня на спорта – 17 май.

Най-големият успех

Поли оценява като най-голям свой успех представянето си на международния турнир за Европейската купа в Белград тази зима. Макар да печели същата надпревара и през 2010-а, сега Попова смята, че изиграла най-добре програмата си. „По принцип бих искала да ходя повече по света, да имам повече участия на международни турнири и благодарение на спорта да обиколя много чужди страни”, не крие малката фигуристка.
Паолина се състезава за клуб СК Ледени искри, където тренира под ръководството на Емануела Илинова и с хореограф Цвети Асенова.

 Училището

Въпреки че натрупала страшно много отсъствия заради непрестанните си ангажименти през зимния сезон, Поли е отлична ученичка. Повечето й преподаватели я съветват да мине на индивидуален план на обучение, но тя иска да е „нормална ученичка”. „Предпочитам да ходя със съучениците си на училище, колкото и да ми е трудно”, откровена е Паолина. Преди 2 години обаче тя съзнателно се преместила в 132-ро, което е съвсем близо до пързалката в „Овча купел”. Така преди и след заниманията в клас, Попова директно е на леда в комплекс „Славия”.
След края на сезона, когато пързалката не функционира, Поли успява поне да обърне повечко внимание на уроците. Сега тренира само по веднъж. „На мен това да имам много ангажименти, ми харесва. Не знам какво бих правила, ако не тренирах”, споделя малката шампионка.

 

Целите


Макар само на 14, тя е категорична, че иска не просто да стигне до участие на зимни олимпийски игри при жените, а дори да спечели и титлата. „Затова тренирам и дай, Боже, светът да разбере за България”, добавя Паолина Попова.
„Качихме Поли на 2,5 г. на кънките, покрай кака й, която прекрати кариерата си заради контузия – разказва и майката Ванина Попова. - Много сме радостни с успехите й. Учи много. Графикът й е много динамичен – излиза сутрин към 7:30 и се прибира вечер към 19 ч.”, допълва тя.

Подкрепата

И ако за Поли успехите сами говорят как се справя, то за семейството й далеч не е толкова просто. Фигурното пързаляне си е едно доста скъпо удоволствие, но пък семейство Попови изцяло се е посветило на това да помага на дъщеря си да успее. „Всички сме се отдали на това Поли на се развива, колкото се може по-добре. Влагаме всичките си сили и енергия в това, защото мнението и на световните специалисти е, че тя наистина има голям потенциал”.
През миналото лято Паолина изкарала международен лагер в Брашов (Рум), където работила и с руски специалисти. Те пожелали българското момиче да ходи колкото се може по-често да води подготовка с тях, но засега това е непосилно за семейния бюджет.

Разходите

Поли сменя костюми на два сезона, а наскоро й поръчали нови обувки за 500 лв. и железа за тях за 500 евро. Една рокля пък в зависимост от това с колко камъка „Сваровски” е, излиза около 300-400 евро. „Фигурното пързаляне наистина е скъп спорт, но засега се справяме. Въпросът е наистина да успеем да й подсигурим повече международни тренировъчни лагери, където да работи с най-добрите - споделя майка й. - Треньорката й тук е много добра, познава я от дете, знае всяка черта от характера й. Но не е зле от време на време Поли да може да работи и с чужди специалисти, които да пипнат тук и там по техниката и програмите й”.


Поли предпочита да играе на по-бързи, динамични мелодии. Повечето й любими съчетания са по музика на немския композитор Ханс Цимер. „Извън леда обичам да чета книги, да слушам музика, но много ми харесва да пробвам и други спортове”, допълва тя. Оказва се, че Паолина е доста запален фен на екстремните зимни спортове. Кара сноуборд, но не и ски, тъй като се притеснява от контузии.

 


Снимки: личен архив


Коментари