Виктория Хинковска кръстосва морета у нас и в Испания

Ветроходство
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 03/06/2010 21:04
Виктория Хинковска кръстосва морета у нас и в Испания
Как ли би изглеждал брегът, видян от морето? Ето този въпрос на едно малко момиченце дава началото на едно голямо предизвикателство, каквото е ветроходството. Любознателна още от най-ранна детска възраст, Виктория Хинковска (сега на 11 г.) се впечатлила от големите кораби във водата и поискала да види света от тях.  

 Логичният отговор на въпроса й дават нейните родители – Ивайло и Ваня Хинковски. „Казахме й, че единственият начин да разбере, е да го провери и установи сама”, споделя майката. Те се нагърбват със задачата да видят как могат да осъществят желанието на своето дете. За тяхна радост в Бланес, Коста Брава (Испания), където се преместили да живеят, когато Вики е едва на 3 годинки, се оказало, че има училище по ветроходство. То провеждало заниманията с малките в събота и неделя по 4-5 часа на ден, което напълно устройвало семейството.


Спортист по дух
Виктория е запалена спортистка. В училище, където ЗИП-а бил спорт, тя искала от всички негови разновидности – танци, тенис и всичко друго. Не искала само футбол, защото смятала, че там е много добра!
Оказва се обаче, че само след 9 месеца занимания Виктория станала толкова добра и във ветроходството, че я избрали за състезател на ниво „регати”.


Само 9 месеца тренировки трябвали на Вики (на преден план), за да стигне до състезателните регати.
Снимки: личен архив


Първото й качване в лодката било точно 2 месеца преди да навърши 8 години. По всички правила на ветроходството първата й лодка е от най-малкия клас – „Оптимист”, на която децата правят дебютните си крачки и използват до 15-годишна възраст.
„В момента, в който влезе във флота, нещата се промениха и тя вече е ангажирана повече време със спорта, тъй като започна да участва и в регати”, споделя баща й Ивайло. Вики продължава да тренира събота и неделя, но след два тренировъчни уикенда следва състезание. „Рядко се случва в събота и неделя да си е у дома”, казва майка й.


Отличник и в клас

Вики вече завърши 6-и клас в Испания и учителите не спират да я хвалят. „Баща й наскоро се върна от родителска среща, тук те се провеждат отделно с всеки родител, и беше направо окрилен – разказва Ваня. – И наистина, не че е наше дете, но Вики е супер организирана и се справя чудесно в училище. Няма ден, в който да е отишла без домашни, взема всичките си изпити”.
През май Виктория учи на индивидуален план за пръв път, откакто е тръгнала на училище. Наложило се от българската федерация да й издадат документи, с които да завърши предсрочно годината, тъй като на 2 юни се прибра у нас за участие в родните регати. Те пък от своя страна са важни, тъй като ще определят отбора за европейското първенство при юношите и девойките, а малката Хинковска има реални шансове да попадне в него.
В Испания след 6-и клас се кандидатства за влизане в гимназиите и Вики изкара отлични оценки на матурите и влезе в желаното от нея училище, което единствено в Каталуния предлага ветроходство в часовете си по физкултура.


Състезанията
Сезонът във ветроходството в Испания се състои от 14 регати. Миналата година Хинковска влиза в първа група (разделението е направено според нивото на състезателите). През първата си година сред елита българското момиче върви 22-ра в класирането на цяла Каталуния от 70 деца в нейния клас, а общо ветроходците до 15-годишна възраст надхвърлят 250.
Едно от последните състезания на Виктория Хинковска бе организирано от Карла Ройо Виянова, съпругата на княз Кубрат. Тя е собственичка на козметична линия Carla Bulgaria Roses Beauty, станала спонсор на малката ни състезателка. Именно логото на тази фирма стои върху платното на Виктория и за радост на всички българското момиче печели регатата.


Виктория е на най-високото стъпало при награждаването в регатата, организирана от Виянова (жената на заден план).


Издръжката

Естествено, че ветроходството дори в Испания не е сред най-популярните спортове. И там обаче заниманията на детето са изцяло грижа на родителите му. От семейния бюджет се плаща абсолютно всичко – от таксата към клуба, през лодката и нейното оборудване и поддръжка, до таксите за участия в регатите. В началото на своето обучение Вики карала с лодка на училището, но с влизането си във флота, трябвало да й се купи собствен съд. Една нова лодка излиза около 3-4 хиляди евро, разкриват родителите й. „Но пък това си има и положителни страни, тъй като децата се научават да пазят и да се грижат за имуществото си и да се отнасят по същия начин и към материалите на съперниците си”, смята бащата.„ В Испания ветроходството е структурирано на друга основа от финансова гледна точка. Родителите заплащат такса, която изобщо не е малка (от 60 до 300 евро на месец в зависимост от клуба), екипировката на детето, оборудването на лодката, хотелите, транспорта, храната – абсолютно всичко - обяснява Ивайло. - В този спорт обаче не става дума толкова за пари, а за организация и за начин на мислене – твърди още г-н Хинковски. – Става въпрос за време, което си готов да убиеш по пристанищата. Има хора, които са си дали децата в този спорт, заради добрата среда. Има други, които са тук, заради родителски копнежи и неосъществени мечти”, споделя още той. „Тези хора безкрайно много обичат децата си и затова са около тях неотлъчно”, допълва съпругата му и издава тайната на мъжа си, че му се е наложило да изкара и той курсове, „за да не се излага пред детето”.


Натоварена програма

На 2 юни Вики се прибра в София, за да се включи в подготовката на своя клуб, като веднага от 4-и ще участва в регата у нас. „Наистина програмата й е безкрайно натоварена и аз много често се притеснявам, но нея сякаш това я зарежда повече”, споделя майка й.
„Има обаче едно нещо, което в България е уредено по-добре, благодарение на хората, милеещи за развитието на детския спорт, като Никола Александров. Вики се присъединява към отбора си ЦСЯК Академик и тук темата за лодки, оборудване, материали, пътуване, лагеруване покрай първенството е организирано на ниво клуб или федерация. В България нещата са структурирани и организирани по един по-социален, по-добър начин”, споделя Ивайло Хинковски.
При това положение изниква въпросът защо Вики не се готви у нас? „Тя всъщност го прави и е български състезател. Ветроходният сезон в България обаче започва през април и завършва през септември-октомври. Докато в Испания започва септември и завършва юни. Така че тя ги съчетава и двата сезона”, разказва бащата.


Целта е европейско

Виктория е изпуснала дотук 4 регати у нас и сега ще трябва да навакса с класиранията си в оставалите, за да спечели квота за европейското за юноши и девойки до 15 г. в клас „Оптимист”, което ще се проведе в Полша. За да участва, Вики трябва да се класира на първо или на второ място сред 60-те състезатели у нас и според родителите й има всички шансове да го постигне. А тя вече го е доказвала с двете си поредни титли при момичетата през 2008 и 2009 г.

Желаем успех на Виктория!


Коментари